SKUP POTPORE JADRANKAMENU

'Treba mijenjati politiku stečajeva'

19.05.2012 u 15:45

Bionic
Reading

Točno u 14 sati na središnjem trgu u Pučišćima, u organizaciji radnika i sindikata Jadrankamena započeo je skup potpore 'Za Jadrankamen, za Hrvatsku: sretnu zemlju zadovoljnih ljudi', na kojem se okupilo stotinjak ljudi

'Mi ne prosvjedujemo protiv nikoga, već na ovaj način želimo Vladi poslati poruku da treba mijenjati politiku stečajeva, ali i kako se mora držati obećanja da sudbinu poduzeća, koje imaju budućnost treba rješavati bez stečaja. Na ovaj skup smo bili prisiljeni jer nam se nakon prosvjeda 3. svibnja javljalo puno ljudi iz Hrvatske, koji su nam rekli da će, ako Jadrankamen uspije, to biti ideja vodilja svim drugima, koji dijele istu ili sličnu radničku sudbinu. I dalje ćemo se boriti za svoja radna mjesta', kazao je sindikalni povjerenik Jadrankamena Tonči Drpić

Na početku skupa radnici su u kino dvorani pogledali film o stvaranju Jadrankamena.

Sindikalisti Jadrankamena su na današnji skup pozvali sindikaliste iz HUS- a, Hrvatskog cestarskog sindikata, Udrugu radničkih sindikata, sve saborske zastupnike iz Dalmacije, političare, među kojima potpredsjednika Vlade i ministra Branka Grčića, ministra uprave Arsena Bauka, ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, te brojne političke stranke. Dio ih se ispričao da zbog obveza neće doći na Brač.

Na skupu se pojavio Ozren Matijašević i Jozo Marić iz HUS-a, Zvonko Šegvić iz Brodosplita, Ljiljana Šućur iz Uzora i Lukica Bucat iz Dalmacijavina, Udruga Radnička borba iz Osijeka i Željana Maričić iz Supetra inače članica Udruge Volim Hrvatsku, koja je zbog transparenta tijekom prosvjeda početkom svibnja bila privedena.

'Na vlastitoj koži ste osjetili bolnu stvarnost kapitalizma. Prvo vam nisu isplaćivane plaće, a onda su vas, kad ste se organizirali i zatražili što vam pripada, ignorirali. Pokazali ste kako se boriti protiv kapitala. Vi ste stvarali Jadrankamen i on pripada vama. Policiju treba poslati na one koji su pokrali vašu tvrtku', čulo se na skupu potpore radnicima Jadrankamena.

Radnici Jadrankamena su početkom svibnja prosvjedovali zbog dolaska stečajnog upravitelja Ive Bučana, pa je intervenirala policija koja je privela desetak radnika.

Protekloga tjedna je stečajni upravitelj, zbog neslaganja sa sindikatima Jadrankamena, podnio ostavku, a na njegovo je mjesto, rješenjem splitskoga Trgovačkog suda, došla nova stečajna upraviteljica Anči Bašić, koja je za ponedjeljak ujutro radnike pozvala na razgovor u brački pogon.