PRAZNIK RADA U SPLITU

Proslava na Marjanu u znaku prosvjeda

01.05.2009 u 13:49

Bionic
Reading

Na splitskom Marjanu danas je u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) priređena tradicionalna splitska proslava Međunarodnog praznika rada na kojoj su se velikom broju okupljenih Splićana obratili predstavnici sindikata te gradskih i županijskih vlasti

Predstavnik Sindikata 'Brodosplita' Joško Franjić upozorio je da među radnicima postoji velika zabrinutost za budućnost tog brodogradilišta. Istaknuo je kako treba učiniti sve da se spasi 'Brodosplit', kojem je najavljena privatizacija. Unatoč poteškoćama s kojima se suočavaju radnici, smatra Franjić, Međunarodni praznik rada treba slaviti, a ne prosvjedovati na taj dan.

I predstavnik sindikata 'Jadranske pivovare' Goran Domljanović također je u svom obraćanju istaknuo kako Međunarodni praznik rada treba proslavljati a ne prosvjedovati tog dana. Naime, danas u organizaciji druge sindikalne središnjice - Hrvatske udruge sindikata (HUS) - radnici 'Salonita', 'Jadranske pivovare' i 'Željezare' održavaju prosvjedni skup.

Čestitajući Međunarodni praznik rada, splitski gradonačelnik Ivan Kuret je u obraćanju nazočnima istaknuo je kako samo rad može osigurati budućnost Splitu i Hrvatskoj. Kuret je izrazio žaljenje što, kako je rekao, neki svojataju Međunarodni praznik rada te organiziraju 'privatnu' proslavu. 'Svima nam je danas mjesto na Marjanu', smatra Kuret.

Njoke umjesto graha

Naime, proslavu Međunarodnog praznika rada na splitskom Zvončacu organizira splitski SDP, a na proslavi će biti i predsjednik stranke Zoran Milanović. Nazočne na proslavi na Marjanu pozdravio je i dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić čestitajući Međunarodni praznik rada.

Tijekom cjelodnevne tradicionalne splitske proslave 1. svibnja na Marjanu najavljen je kulturno-zabavni program, a za građane je organiziran besplatan prijevoz gradskim autobusima do Marjana. Organizator je najavio i da će posjetiteljima biti podijeljeno oko 5000 porcija njoka s morskim plodovima.