LOŠA BERBA

Snijeg u veljači uništio vrgoračke uzgajivače jagoda

18.05.2012 u 09:43

Bionic
Reading

Berba jagoda u vrgoračkom kraju u punom je jeku. Uzgajivači iz Oraha i Podprologa, čiji nasadi čine većinu u polju Rastok, kažu da je berba došla do pola i da će vrgoračke jagode biti na hrvatskim tržnicama sve do konca svibnja

U otkupnom centru Agrofruktusa, koji otkupljuje jagode za potrebe trgovačkog lanca Konzum, zadovolji su kvalitetom i dinamikom otkupa. Dnevno se ubere i otkupi između jedne i dvije tone visokokvalitetne jagode koja se potom kamionima odvozi u Split i Zagreb. Za razliku od zadovoljnih otkupljivača, uzgajivači su ove godine po svemu sudeći prošli jako loše.

Prve jagode su se otkupljivale za po 19 kuna za kilogram i u samo nekoliko dana cijena je drastično pala, tako da se sada na pola berbe jagoda otkupljuje za po 10 kuna za kilogram, što je prethodnih godina bila cijena na kraju sezone. Uz nisku cijenu otkupa, uzgajivači su ove godine suočeni s manjim prinosom, tako da će ovogodišnja berba biti jedna od lošijih.


Svemu je kriv snijeg u veljači koji je smrzavanjem uništio dio nasada, a hladna veljača, cijela pod snijegom, usporila je proces vegetacije i cvatnje, tako da je sazrijevanje plodova kasnilo za više od 20 dana. Kako vrgoračka jagoda nije dospjela krajem travnja kao inače, hrvatsko tržište su preplavile uvozne jagode i snizile cijenu, tako da će ove godine vrgorački poljoprivrednici zbog snijega najvjerojatnije ostati kratkih rukava.