Hrvatska IUSTITIA ET PAX:

'Promjenom blagdana brišete povijesno pamćenje naroda'

Komisije "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije (HBK) izrazila je na jučer održanoj sjednici zabrinutost zbog poskupljenja energenata, komunalnih pristojbi, a posebno vode, koja je osnovni uvjet života, priopćio je danas Tiskovni ured HBK

ustitia et pax podsjeća da se u svojim dosadašnjim izjavama zauzimala za besplatni socijalni minimum zbog, s jedne strane neodvojivosti pristupa vodi od osnovnog ljudskog prava na život, a s druge strane upravo zato što Hrvatska pripada krugu zemalja s najbogatijim vodnim zalihama.

Komisija, nadalje, izražava neslaganje s javnim umanjivanjem simboličke vrijednosti Bleiburga kao simbola stradanja hrvatskoga naroda od strane komunističkog terora na kraju II. svjetskog rata i u vrijeme poraća. 'Takvim se postupcima zbunjuje hrvatska javnost, kao što je to slučaj i kod promjena obilježavanja državnih blagdana, a što ima za cilj brisanje povijesnog pamćenja hrvatskog naroda', ističe Komisije i dodaje kako podupire i poziva sve ljude dobre volje, a osobito vjernike da u nedjelje, 20. i 27. svibnja, izraze svoje opredjeljenje za život potpisivanjem "Deklaracije o zaštiti početka ljudskoga života i prava djeteta".

Komisija podsjeća kako je, u svjetlu vrijednosti pravde i socijalnoga mira, raspravljala o problemima reforme javne uprave, o zaštiti javnih dobara, kao i vitalnih sektora javnog dijela gospordarstva s posebnim osvrtom na potrebu postizanja vrsnog i stručnog, učinkovitog i kompetitivnog upravljanja državnom upravom i javnim sektorom, te očuvanja prirodnih dobara i mrežnih sustava, na uslugu građana i svih naraštaja.

Komisija Iustitia et pax najavljuje i skoro objavljivanje izjave koja će se, kako ističe, na osobit način baviti temom zaštite javnog interesa i neotuđivosti javnih dobara.

Komisija "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem predsjednika Komisije sisačkog biskupa Vlade Košića, održala je redovitu sjednicu 16. svibnja 2012. godine, u zgradi HBK u Zagrebu.

179531,175758,164095,141323
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još