DRŽAVA ŠTEDI NA ŽRTVAMA NASILJA

Autonomna ženska kuća mora otpuštati djelatnice

16.05.2012 u 16:42

Bionic
Reading

Već tri godine financijska potpora Autonomnoj ženskoj kući Zagreb postupno se smanjuje. Posljednji udarac AŽKZ-u, kao i drugim nevladinim organizacijama, zadalo je Ministarstvo socijalne politike i mladih. Budućnost Autonomne ženske kuće, savjetovališta i skloništa za žene i njihovu djecu je neizvjesna

Unatoč tome Neva Tolle ističe kako kvaliteta pružene pomoći ženama i djeci žrtvama nasilja neće biti upitna, no kvantiteta da. Naime, zbog smanjenog financiranja od strane Zagrebačke županije i nadležnog ministarstva broj djelatnica AŽKZ-a sve je manji.

'2010. godine morale smo dati jedan otkaz kolegici koja je radila odlično, ali više nismo imale sredstava za njenu plaću. Isto se dogodilo i početkom ove godine pa smo morale dati i drugoj kolegici otkaz, dakle zbog velikog manjka financijskih sredstava te neredovite i zakašnjele isplate istih već smo morale smanjiti kadar za dvije zaposlene osobe', kaže nam Tolle.

2008. godine, u osvit gospodarske krize, sve je izgledalo idilično: Autonomna je zajedno s još četiri autonomna ženska skloništa potpisala ugovor o sufinanciranju s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom za 2009. godinu, prema kojem je svaka od tri razine izvršne vlasti sufinancirala program Skloništa i Ženskog savjetovališta u iznosu od 30 posto godišnjeg proračuna, dakle ukupno 90 posto godišnjeg proračuna, a AŽKZ je preostalih 10 posto trebala pribaviti sama.

No u 2010. godini sredstva potpore su drastično smanjena – Ministarstvo svoj dio smanjuje za deset posto, Zagrebačka županija za čak 56 posto. U 2011. Ministarstvo potpore smanjuje za još pet posto. Jedino Grad Zagreb nije smanjivao ugovorena sredstva koja se koriste za direktan rad s ženama i djecom koja su preživjela nasilje u obitelji.

'U 2012. godini Zagrebačka županija je ostala pri smanjenom iznosu sufinanciranja, dakle čak 56 posto manje, a novo nadležno ministarstvo – Ministarstvo socijalne politike i mladih - raspisalo je dva natječaja: jedan za prva tri mjeseca na kojem su nam sredstva prepolovljena, odnosno sufinancirano je samo 15 posto proračuna za tri mjeseca, umjesto 30 posto, a rezultate natječaja za razdoblje od četvrtog do 12. mjeseca 2012. godine još uvijek čekamo iako je već polovica svibnja', kažu nam iz Autonomne ženske kuće.

Paralelno s kontinuiranim smanjivanjem udjela sufinanciranja rasli su životni troškovi, tako da se godišnji trošak režija u odnosu na 2009. godinu povećao za otprilike 15 posto, a najam za prostor je u 2012. godini utrostručen, što ukupno za dva prostora – sklonište i savjetovalište - iznosi povećanje od 90.000,00 kuna godišnje.