MESIĆ U SLAVONIJI

'Uhićenje Joce dokaz suradnje sa susjedima'

30.04.2009 u 16:12

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas u Belišću kako je uhićenje Sretena Jocića, osumnjičenog za naručivanje ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, 'dokaz početka suradnje s našim susjedima', pri čemu je ocijenio kako je važno da surađuju i policije susjednih država

BELIŠĆE - Nakon današnje sjednice belišćanskoga Gradskog vijeća, na upit novinara da komentira Jocićeve izjave po kojima je njegovo uhićenje farsa radi unutarnjih hrvatskih političkih interesa, predsjednik Mesić je odgovorio kako kriminalci uvijek surađuju, da su surađivali i tijekom rata, bez obzira na državljanstvo, naciju i vjeroispovijest, a može ih se zaustaviti jedino suradnjom represivnog sustava, obavještajnih služba te ministarstava unutarnjih poslova.

'Time će biti obeshrabreni oni koji krše zakon i dovode do poremećaja u društvu', istaknuo je predsjednik Mesić.

Na novinarski upit ima li neki poseban razlog zbog kojega u posljednje vrijeme često posjećuje Osječko-baranjsku županiju, predsjednik Mesić je odgovorio kako uvijek postoji poseban razlog kad se na tom području nešto važno događa, poput obljetnice nekoga grada i Županije ili otvaranja novih radnih mjesta, te da u tim prigodama poziva na ulaganja u proizvodnju i nova radna mjesta.

Na novinarski upit o tome ima li kakvu poruku za građane uoči lokalnih izbora, predsjednik Mesić pozvao je građane da 'sami vode računa kako će im biti u idućemu mandatnom razdoblju te da izaberu odgovorne ljude koji znaju prepoznati potencijale i prioritete'. Ocijenivši da će o tome ovisiti kvaliteta života građana, predsjednik Mesić je poručio da zbog toga trebaju što masovnije izaći na izbore.

Zamoljen da komentira jesu li dosad pokrenuti razvojni projekti u Slavoniji dovoljni da se to područje izvuče iz dosadašnjih teškoća, predsjednik Mesić je odgovorio kako mu je drago da pojedini projekti uspijevaju, ali drži da to nije dovoljno te da Slavonija mora biti više prepoznata ne samo u Hrvatskoj, nego i u razvijenom dijelu Europe jer će tako više napredovati.

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, na kojoj je bio i počasni građanin Stjepan Mesić, Belišće je danas proslavilo Dan grada i 125. obljetnicu.

Gradskim i županijskim dužnosnicima te saborskim zastupnicima nazočnima na sjednici predsjednik Mesić je rekao kako Belišće, unatoč teškoćama u Domovinskom ratu i pretvorbi, danas možemo smatrati primjerom poduzetništva i ubrzanog razvoja te gradom koji može iskoristiti svoje gospodarske mogućnosti.

'Trebaju nam banke koje će u Slavoniji poticati razvoj poljoprivrede, prehrambene i prerađivačke industrije te promišljena i na europskim standardima utemeljena državna razvojna gospodarska politika koja će biti usklađena s domaćim potrebama na korist ravnomjernog razvoja svih hrvatskih krajeva', ocijenio je predsjednik Mesić.

Čestitajući Belišćanima Dan grada i Međunarodni praznik rada, 1. svibnja predsjednik Mesić je rekao da se oni obilježavaju u ozračju opće gospodarske recesije i krize, pri čemu je dodao da "društvenog mira i napretka nema bez pravedno plaćenog radnika" te da "socijalna pravda mora biti prihvaćena i zakonodavno podržavana kao etička nužnost suvremenoga hrvatskog društva".

Zaslužnim pojedincima i ustanovama na sjednici su uručena gradska javna priznanja.

Nakon sjednice Gradskog vijeća predsjednik Mesić se pridružio građanima na trgu ispred ljetne pozornice, gdje je mjesna Turistička zajednica priredila grah skuhan u kotlu od 600 litara.