PRIJE I POSLIJE

Pogledajte divlju gradnju u Nacionalnom parku Kornati

15.05.2012 u 16:25

Bionic
Reading

Pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Ivana Davorin Oršanić obišao je danas s novinarima i fotoreporterima bespravno sagrađene objekte u NP Kornati

Građevinska inspekcija Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja pokrenula je dana 23. travnja inspekcijske nadzore gradnje na području Nacionalnog parka Kornati.

Tijekom pripreme nadzora prikupljeni su potrebni podaci (pregled prethodno vođenih postupaka građevinske inspekcije, prijave uprave Nacionalnog parka, prostorno-planska dokumentacija, podaci iz katastra itd.), a izvršeno je i zračno snimanje područja Nacionalnog parka.

Iz raspoložive dokumentacije evidentirano je preko 800 građevina izgrađenih na području NP Kornati. U provedbi inspekcijskih nadzora cilj građevinske inspekcije je utvrđivanje zakonitosti građenja svake građevine zatečene na području Nacionalnog parka.

Kako se izgrađene građevine nalaze na 28 mikrolokacija (uvale, rtovi, otočići), a kod mnogih je otežan pristup, inspekcijski nadzor trajao je do 13. svibnja 2012. godine, a sada je u tijeku obrada prikupljenih podataka, saslušavanje stranaka te izrada inspekcijskih rješenja u slučajevima u kojima je utvrđena povreda odredbi Zakona o prostornom uređenju i gradnji, stoji na stranicama Ministarstva.