POLAGANJE ISPITA U PAPUČAMA

Po prvi puta - online studiranje na hrvatskom!

15.05.2012 u 17:43

Bionic
Reading

On je Hrvat, živi u Njemačkoj, studij prati na srpskom jeziku, a studira na slovenskom fakultet. Iako zvuči nevjerojatno, riječ je o studentu najvećeg slovenskog privatnog fakulteta Doba iz Maribora koji po prvi puta u Hrvatsku uvodi online studiranje. Tako će spomenuti Alesandro Rabuzin od nove akademske godine imati prilike studirati upravo na materinjem, hrvatskom jeziku

Hrvatski će građani od slijedeće akademske godine, 2012/13, na hrvatskom jeziku moći online studirati magistarski program Međunarodno poslovanje u trajanju od dvije godine. Stečena diploma priznata je u Europskoj uniji, a jedna godina košta 2.760 eura.

Online studiranje na hrvatskom jeziku novitet na našem tržištu. 50 polaznika, koliko će ih ove godine biti upisano u Hrvatskoj, preko Blackboard informatičkog sustava na našem će jeziku pratiti predavanja vrsnih slovenskih profesora, s tim da će im tijekom studiranja svakodnevno na usluzi biti hrvatski mentori, a priznati hrvatski gospodarski stručnjaci bit će gosti predavači.

Svaki student na profilu tjedno dobiva zadatke koje mora izvršiti, literaturu, s kolegama oformljuje grupe za timske zadatke te, što je najbolje, nije bitno kada to radi i gdje se nalazi. Jedini uvjet je računalo i internetska veza. Za studije je potrebno prosječno izdvojiti 20 do 25 sati tjedno, a studentima se, osim obaveznih, nudi i niz izbornih predmeta poput kineskog ili ruskog jezika kako bi se što bolje prilagodili rastućim tržištima.

Na online studij uglavnom se odlučuju oni koji su već zaposleni pa fakultetske obveze izvršavaju navečer ili tijekom vikenda. Zanimljivo je da većinu polaznica čine žene jer ovakav način studiranja omogućava školovanje i zaposlenim majkama. Doba fakultet inače nudi osam studijskih programa u kojima sudjeluje više od 1.300 studenata online i nešto više klasičnih studenata.


'Budućnost ovisi o onome što znamo, a ne što imamo. Mi osposobljavamo uspješne voditelje poduzeća. Svi postojeći znakovi u svijetu ukazuju na nužnost novih gospodarskih trendova. Na promjene moramo biti spremni i za njih se treba osposobljavati', rekao je dekan Doba fakulteta Viljem Pšeničny.

Online studiranje rastući je trend u svijetu; u Europi je udio ovakvog načina obrazovanja 23 posto, u SAD-u čak 35, a u Aziji 21 posto. 30 posto studenata ovog mariborskog fakulteta tako je razasuto od New Yorka preko Dubaija do Indije.