TAJNA GROBNICA NA MOSORU

Speleolozi u jami otkrili kosti partizanskih žrtava

30.04.2009 u 13:38

Bionic
Reading

Splitski speleolozi su u jami na Mosoru kod mjesta Dubrave pronašli brojne ljudske kosti i četiri lubanje. Pretpostavlja se da je riječ o mještanima koje su partizani likvidirali tijekom Drugog svjetskog rata

Speleolozi Speleološkog društva Špiljar iz Splita na Mosor su došli na poziv lokalnih mještana, koji su sami pokušali doći do dna dviju jama, no zbog nedostatka opreme nisu uspjeli, piše Slobodna Dalmacija.

Na terenu su vidjeli da postoje dvije jame kojima mještani ne znaju imena pa su ih nazvali Jama 1 i Jama 2. Spustili su se kroz uski otvor u prvu jamu, na dubinu od 18 metara i pretpostavke mještana pokazale su se istinitima.

'Na dnu jame bila je hrpa relativno dobro sačuvanih kostiju. Premda nismo stručnjaci, odmah smo zaključili da je riječ o ljudskim kostima jer su se točno mogle razaznati bedrene kosti, zatim kosti ruku, a posebno su dojmljive bile četiri lubanje na kojima se još vide zubi', rekao je speleolog Tonči Rađa. O pronalasku kostiju obavijestili su policiju, ali i mještane koji još pamte tragične događaje od prije više od 60 godina.

Dubravljani su uvjereni da su to ostaci mještana koje su likvidirali partizani u Drugom svjetskom ratu. Govorilo se tada da su partizani odvodili muškarce u Mosor i tamo ih bacali u jame, no većina tih priča ostala je na pretpostavkama. Mještani ne žele govoriti o imenima, no spremni su istražnim organima pružiti sve kako bi se napokon rasvijetlila tajna duga više od 60 godina.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu još uvijek nema nikakvih saznanja o pronalasku kostiju na Mosoru. Sada će policija, nakon dojave, najprije izvaditi kosti kako bi se pregledale i vidjele je li riječ o likvidaciji. Tek tada će se otvoriti istraga, a u ovom je slučaju od velike važnosti činjenica da mještani žele pomoći policiji i pravosuđu.