JOŠ SNIJEGA I KIŠE

Još zahlađenja, a za vikend ljepše, do +25

15.05.2012 u 10:05

Bionic
Reading

Promjenjivo i svježe vrijeme s mjestimičnom kišom i snijegom zadržat će se i narednih dana, no u drugoj polovici tjedna bit će više sunčana i suha vremena te sve toplije, najavljuju prognostičari

U srijedu ujutro u unutrašnjosti Hrvatske bit će suho, mjestimice sa sunčanim razdobljima. Zatim će se sa zapada jače naoblačiti uz mjestimičnu kišu, a u gorju iznad 800 metara nadmorske visine i snijeg. Zapuhat će umjeren i pojačan vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura kretat će se od 4 do 9°C. Najviša dnevna bit će od 9 na zapadu do 15°C ponegdje u Slavoniji, a u gorskim krajevima između 2 i 7°C.

U srijedu će na Jadranu biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. No već od jutra na sjevernom Jadranu slijedi novo jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, koje će se u drugom dijelu dana proširiti i na Dalmaciju. Najviše kiše past će u zaobalju, osobito u zaleđu Kvarnera, gdje će oborine biti obilnije, a moguć je i snijeg u planinama iznad 1000 metara nadmorske visine. U početku će puhati jugo i jugozapadnjak. Vjetar će na sjevernom Jadranu okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, koji će se u drugom dijelu dana širiti na Dalmaciju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 4 do 8°C, a uz obalu i na otocima od 12 do 17°C. Najviše dnevne bit će od 17 do 24°C, no sredinom dana na sjevernom Jadranu očekuje se jače zahlađenje koje će se prema večeri širiti na Dalmaciju.

U četvrtak će u Slavoniji i Lici biti oblačno, u početku s povremenom kišom, a u gorju i snijegom. Na sjeverozapadu će biti suho i djelomično sunčano, a tijekom popodneva prestanak oborina i djelomično razvedravanje očekuje se i drugdje. Puhat će slab do umjeren sjeverni vjetar pa će i dalje biti svježe.

U prvom dijelu četvrtka na sjevernom Jadranu slijedi razvedravanje, a još malo kiše bit će na jugu Dalmacije. Tijekom dana bit će pretežno sunčano. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, koja će ponegdje biti i olujna. Bit će svježe s najvišim dnevnim temperaturama od 15 do 20°C.

U petak će u unutrašnjosti biti pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar će biti uglavnom slab. Jutro će biti svježe uz najnižu temperaturu između 3 i 8°C. U gorskim kotlinama jutro može biti i malo hladnije uz kratkotrajnu maglu i slab mraz. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 16 i 20°C.

Na Jadranu će u petak biti pretežno sunčano uz slabu do umjerenu buru i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura bit će od 9 do 14°C, a najviša dnevna oko 20°C ili malo iznad.

U subotu će u cijeloj zemlji biti pretežno sunčano i još malo toplije. Vjetar će u unutrašnjosti biti slab jugoistočni, a na Jadranu slab do umjeren zapadni ili jugozapadni. Temperatura zraka kretat će se od 19 do 24°C.

U nedjelju će biti djelomično sunčano te još malo toplije uz lagane južne vjetrove. Tijekom dana na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima uslijedit će postupan porast naoblake, a ponegdje može pasti i malo kiše, prije svega na riječkom području. Temperatura zraka u većem dijelu Hrvatske bit će između 20 i 25°C.

Sljedeći tjedan donosi nam opet promjenjivije vrijeme uz češću pojavu kiše ili lokalnih pljuskova kojih će u ponedjeljak biti više na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima, a prema sredini tjedna kiša ili lokalni pljuskovi mogući su i drugdje. Temperatura zraka neće bitno padati pa će ostati relativno toplo, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo

Zanimljivosti

15. svibnja 1586. u Češkoj je pijavica digla u zrak dva jezerca sa svim ribama.

15.-18. svibnja 1991. snježna oluja zahvatila je Gorski kotar i Liku. U Gospiću je palo 10 cm snijega.