LEGALIZACIJA SKANDALA

Slavica Banić ipak je ustavna sutkinja

30.04.2009 u 14:50

Bionic
Reading

Ustavni sud danas je većinom glasova usvojio ustavnu tužbu Slavice Banić i ukinuo presudu Upravnog suda kojom je poništena saborska odluka o njezinom izboru za sutkinju Ustavnog suda

Upravni sud je početkom veljače ove godine poništio saborsku odluku o njezinom izboru, čime je prihvatio zahtjev neizabrane kandidatkinje Mirjane Juričić, koja je tvrdila da Slavica Banić ne ispunjava uvjete jer nije priložila dokaz o 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

S osam glasova za i dva protiv Ustavni sud ukinuo je presudu Upravnog suda i stavio je van snage, odnosno od tog suda nije zatražio da ponovi postupak.

'Novi postupak odužio bi ovu pravnu agoniju i ovakvom odlukom stvar je definitivno riješena', kazao je zamjenik predsjednice Ustavnog suda Aldo Radolović, koji je kao sudac radio na tom predmetu.

Dvoje ustavnih sudaca koji su glasali protiv ove odluke, Snježana Bagić i Davor Krapac, istaknuli su da se slažu da je Upravni sud odlučujući o zahtjevu Mirjane Juričić prekoračio svoje ovlasti, ali svejedno smatraju da bi od Upravnog suda, u skladu s dosadašnjom praksom, trebalo tražiti ponavljanje postupka.

Do današnjeg usvajanja ustavne tužbe Slavica Banić bila je izuzeta iz rada na ustavnosudskim predmetima. U međuvremenu, Sabor je za ustavnog suca izabrao Miroslava Šeparovića. Upravna sutkinja Juričić bila se ponovno kandidirala za ustavnu sutknju, no članovi Saborskog odbora za Ustav njezinu su kandidaturu odbili. Jedna od kanidatkinja za ustavnu sutkinju Jasminka Kovačević-Čavlović pismeno je izvjestila Odbor da neće doći na razgovor, u znak protesta zbog upliva politike u izbor ustavnih sudaca.

U pismu članovima Odbora, Kovačević-Čavlović kaže da će 'opet na izbor ustavnih sudaca presudno utjecati političke stranke i njima sljedstvena pripadnost te podrška strukovnog klana'.

'Temeljno ljudsko pravo vrijedi samo za kadrove s ognjištarske i svake druge uzajamnosti', poručila je tada Kovačević- Čavlović, inače načelnica Odjela za hrvatske manjine u inozemstvu MVP-a. 

O utjecaju politike na izbor sudaca upozoravali su mnogi neovisni stručnjaci, a mediji su izvještavali o skandaloznim imenovanjima, no to nije značajnije utjecalo na vladajuće. Oni su, naime, nastavili svoju staru uhodanu praksu kadroviranja podobnih, a kažnjavanja onih koji upozore na nezakonitosti i nemoralno ponašanje. Upravo je sutkinja Upravnog suda Mirjana Juričić jedna od potonjih. Osim što su dvaput odbili njezinu kandidaturu za ustavnu sutkinju, predsjednik Upravnog suda Ivica Kujundžić stegovno ju je prijavio Državnom sudbenom vijeću.

Nagađa se da je postupak pokrenut zbog njezinih javnih istupa, u kojima je prozvala nekoliko osoba s Upravnog suda, među kojima i predsjednika Kujundžića, da je žele ocrniti nakon što je lani javno ukazala na navodno nezakonito imenovanje Slavice Banić ustavnom sutkinjom.