PROMICANJE KINESKOG JEZIKA I KULTURE

Svečano otvoren Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu

13.05.2012 u 21:42

Bionic
Reading

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu svečano je danas otvoren u Studentskome centru zagrebačkoga Sveučilišta o 20. obljetnici uspostavljanja diplomatskih odnosa Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske, a cilj mu je promicanje kineskoga jezika i kulture te jačanje gospodarskih veza između dviju država

Strateški partneri zagrebačkoga Sveučilišta u tome projektu su i Šangajski institut za međunarodnu trgovinu i Nacionalni ured za promociju kineskoga jezika Vlade NR Kine - Hanban, Hrvatska gospodarska komora i grad Zagreb.

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš ukazao je na činjenicu da zagrebački Konfucijev institut, uz kulturu, jednaku pozornost pridaje i poslovnom segmentu što je slučaj s još samo četiri instituta u Europi - onima u Londonu, Ateni, Kopenhagenu i Ljubljani.

Istaknuo je da su svi partneri predano radili na osnivanju Instituta uvjereni u njegovu važnost jer, podsjetio je rektor na riječi velikoga kineskog filozofa Konfucija po kojemu instituti i nose ime, "Planiraš li godinu dana unaprijed posadi rižu, planiraš li deset godina unaprijed posadi drvo, planiraš li stoljeće unaprijed odgajaj ljude".

Kineski veleposlanik Shen Zhifei posebice je istaknuo da se današnja svečanost održava na dan kada su prije 20 godina uspostavljeni diplomatski odnosi između dviju zemalja rekavši da će Konfucijev institut biti "zlatan most u suradnji dviju zemalja" .

Podsjetio je da je Hanban još 2004. pokrenuo projekt osnivanja Konfucijevih instituta, te da je prvi otvoren u Seulu, dok ih je trenutačno 350 u više od stotinu zemalja svijeta.

Predsjednik Šangajskog instituta za međunarodnu trgovinu Sun Haiming vjeruje da će Konfucijev institut promovirati kulturne, ali i gospodarske veze između dviju zemlja.

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelen Pavičić Vukičević podsjetila je na dugogodišnju uspješnu suradnju Zagreba I Šangaja te izrazila spremnost zagrebačke gradske uprave da i dalje pomaže promociji kinesko-hrvatske suradnje.

Nebojša Koharović, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova istaknuo je da se zbog gospodarskih uspjeha širi utjecaj Kine u svijetu. Izrazio je i zadovoljstvo što će nam Konfucijev institut približiti čudesnu pettisućljetnu kinesku civilizaciju i zaključio Konfucijevim riječima "Nije li izuzetna sreća primiti prijatelja iz daleka".

Svečanost se održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, a bit će zaokružena dvosatnim kulturno-umjetničkim programom pod nazivom "Kineska rima" kojim će kineski umjetnici zagrebačkoj publici posredovati dio bogate kineske kulture.

U službenome dijelu svečanosti uzvanici su već mogli vidjeti dvije točke toga programa - tradicionalni kineski ples step u izvedbi studentica Šangajske kazališne akademije te nastup dvoje umjetnika iz umjetničke skupine iz grada Čengdua koji su predstavili dvije vještine iz sečuanske opere - "Mijenjanje lica", uvršteno 2005. na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine, i "Riganje vatre".

U povodu otvaranja Konfucijevog instituta na Zrinjevcu će se od 14. do 18. svibnja održati i Tjedan kineske kulture gdje će svi zainteresirani moći sudjelovati na besplatnim radionicama kineske kaligrafije, kineskoga slikarstva i papercuta (tehnika izrezivanja papira), naučiti pokoju riječ kineskoga jezika, prisustvovati prezentacijama kineskih borilačkih vještina, doživjeti svečanost tradicionalne kineske ceremonije čaja te degustirati tradicionalnu kinesku hranu. Ako vremenske prilike budu nepovoljne, priredba će biti održana u prostorima Konfucijevog instituta.

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu počet će raditi na jesen, odnosno s početkom nove akademske godine.