GUVERNER HNB-A

Rohatinski želi i treći mandat

12.05.2012 u 10:16

Bionic
Reading

Sredinom srpnja istječe mandat sadašnjeg guvernera Hrvatske narodne banke i članova savjeta pa bi do 12. srpnja Vlada trebala parlamentu predstaviti nove ljude koji će idućih šest godina krojiti monetarnu politiku

Očekuje se da će sadašnji guverner Željko Rohatinski dobiti treći mandat, piše Večernji list

'Početkom siječnja razgovarao sam s premijerom Milanovićem, a tom prilikom govorilo se i o budućem vodstvu HNB-a. Točno je da sam tom prilikom rekao da sam spreman ostati na mjestu guvernera ako Vlada ocijeni da uspješnom suradnjom s HNB-om može početi rješavati gospodarske teškoće i promijeniti negativne tendencije', kazao je Željko Rohatinski.

Uz novog guvernera Vlada treba izabrati šest unutarnjih i osam vanjskih članova Savjeta. Unutarnji članovi savjeta, koji su ujedno zaposlenici HNB-a, također se biraju na šest godina, a vanjskih osam birat će se samo na godinu dana jer nakon ulaska Hrvatske u EU u Savjetu HNB-a više neće biti vanjskih članova nego samo šest unutarnjih. Guverner kaže da se nakon siječanjskog razgovora s premijerom više nije susretao s njime niti su se još konzultirali o sastavu Savjeta HNB-a. No, nekoliko puta su se čuli telefonski.

'Loptica je isključivo na njihovoj strani', zaključio je Rohatinski.