BAUKOV POUČAK

'Kada dovoljno uštedimo, moći ćemo si priuštiti vodu s okusom'

11.05.2012 u 17:47

Bionic
Reading

'Najveća ušteda koju smo napravili u ovoj godini postignuta je razmjenom podataka sa HZZO-om o umrlim osobama. Tu uštedu procjenjujemo na oko 12 milijuna kuna godišnje, a to isto radimo i sa Zavodom za mirovinsko osiguranje. Znači, nije direktno iz našeg proračuna, ali jest novac poreznih obveznika', rekao je ministar uprave Arsen Bauk koji je danas u Vukovaru otvorio 2. međunarodnu konferenciju na temu 'Razvoj javne uprave'.

Rekao je i da će se uštede ostvariti i smanjenjem broja voditeljska mjesta u tijelima državne uprave, i to na plaćama na tim mjestima.'I, naravno, kada dovoljno uštedimo, moći ćemo si priuštiti vodu s okusom', rekao je Bauk dodajući da su njegovi troškovi reprezentacije na nuli i da sve plaća sam. Uspoređujući aktualnu vladu s vladom Jadranke Kosor, Bauk je rekao da je mjerljivo smanjenje proračuna za 3,5 milijardi kuna što znači da država manje troši.

'Kao što vidimo, uvođenjem sustava OIB-a Porezna uprava uspjet će naplatiti više poreza od onih koji ga nisu prijavili u prethodnom razdoblju kada su isti zakoni bili na snazi, a nisu se provodili. Očito je bilo onih troškova kojih se nisu mogli odreći osim vode, što je bila dosta simbolična stvar, ali mislim da je to na kraju bilo ismijano', rekao je Bauk.

Konferenciji u Vukovaru nazočio je sindikalist Vilim Ribić koji je istaknuo da su sve mjere štednje koje se sada provode na štetu građana. 'Treba se prisjetiti da je u smjernicama Vlade u sljedeće tri godine predviđeno smanjivanje javne potrošnje, inače jedne od najnižih u EU, sa 41 na 37 posto BDP-a. Sve reforme koje će ova vlada pokušati raditi troškovne su i jedini im cilj smanjiti troškove na štetu građana i na štetu javnih usluga koje iz javne uprave građani uživaju', rekao je Ribić.