KANALIZIRALI I DALI U ZAKUP ZA ORANJE

Vjerovali ili ne, Hrvatske vode uništile zaštićeni dio Vuke

13.05.2012 u 08:57

Bionic
Reading

Hrvatske vode kanalizirale su dio rijeke Vuke kod Tordinaca unutar zaštićenog krajobraza Vuka i uništile dio vrijednosti zbog kojih je to područje Vukovarsko-srijemska županija zaštitila 1999. godine. Prirodni meandar uz selo Tordince potpuno je ogoljen, od bivše vegetacije ostali su samo komadi stabljika grmlja stršeći u zraku, a voda teče kao u kanalu

'Na tom mjestu voda je usporavala, mirnije tekla kroz različitu vegetaciju, što je odgovaralo mrijestu ribe. Riba je odavde odlazila u druge dijelovi Vuke. Sada više nema mrijestilišta', očajan je Mate Mlakić, inspektor zaštite prirode koji je protiv Hrvatskih voda podnio kaznenu prijavu zbog ovih radova.

U Hrvatskim vodama do sada nismo dobili komentar i objašnjenje kanaliziranja ovog dijela Vuke, kao ni o razlozima davanja u zakup okolnog zemljišta seljacima za preoravanje. Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda Osijek, 6. veljače sklopio je ugovor s tvrtkom Versa iz Tordinaca o zakupu 46 hektara zemljišta unutar Zaštićenog krajobraza 'Vuka', kao da se ne radi o području u nadležnosti Zakona o zaštiti prirode.

Josip Marić, direktor Verse, inače knjigovodstvenog servisa iz Tordinaca, potvrdio je sklapanje tog ugovora i činjenicu da u zaštićenom području vlada kaos. 'Prije našeg ugovora s Hrvatskim vodama ljudi su preorali tu zemlju, a mi smo sada pretanjurali i zasijala travu', iskreno nam je rekao Marić, koji će s tog zemljišta kositi travu za svoju stoku. Hrvatske vode od Marića po tom ugovoru naplaćuju gotovo 10 tisuća kuna, kao da u zakup daju obično vodno dobro uz dio rijeke koji nije značajan krajobraz.


Nikola Križanac, ravnatelj Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti Vukovarsko-srijemske županije, također zna da su poljoprivrednici već dobrim dijelom uništili pašnjački dio zaštićenog krajobraza Vuka i pretvorili ga u oranicu intenzivne poljoprivrede. Komentar o kaosu u dijelu njegove općine od Josipa Maletića, načelnik Tordinaca, nismo mogli dobiti zbog njegove angažiranosti oko današnjeg svečanog otvorenja 6. smotre folklora Listaj lipo stara u okviru koje se peti put zaredom bira 'šokačka kraljica'.

Križanac tvrdi da država samovolji poljoprivrednika i Hrvatskih voda mora stati na kraj. 'Podnesene su kaznene prijave protiv svih koji su palili vegetaciju, orali i na druge načine uništavali pašnjak u krajobrazu Vuka. Na teren su izlazile inspekcija zaštite prirode i policija. Sada je na redu pravosuđe', poručio je Križanac.

Riječi Križanca potvrđuju i fotografije snimljene na toj lokaciji gdje je vidljivo da sporni tok Vuke više nije obrastao vegetacijom, a okolni pašnjak je preoran i pretvoren u oranicu.