Hrvatska KRITERIJA ĆE IPAK BITI

Sabor nastavlja praksu zapošljavanja službenika bez natječaja!

Sabor je izmjene svog Poslovnika danas i službeno posao u proceduru, odnosno izmjene Poslovnika uvrstio u dnevni red. Jedna od njih bit će i ukidanje ispravka netočnog navoda, no pozornost je medija izazvala i odredba poslovnika prema kojoj će klubovi zastupnika moći zapošljavati u službu ljude od povjerenja, i to bez javnog natječaja

Da takva odredba stoji u prijedlogu izmjena saborskog Poslovnika javnosti je potvrdio izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić. 'Zabrinjavajuće je da će ti službenici u potpunosti biti plaćeni iz državnog proračuna, dakle putem stranačke iskaznice dolaze u državnu službu. Možda bi trebalo biti da pola plaće snose stranke i da po prestanku mandata tim privremenim državnim službenicima prestaje služba', predložio je Zelić dodavši da bi se ta odredba trebala precizirati.

Da će do toga i doći potvrdio je i predsjednik Sabora Boris Šprem dodavši da izmjene Poslovnika tako i tako idu u dva saborska čitanja.

'Idemo raditi tako da nastojimo što više konsenzusa postići tako da parlament može raditi što skladnije', kazao je Šprem.

Međutim, novinarima je poručio kako zapošljavanje u klubovima zastupnika bez natječaja i nije nova stvar.

'I dosad se zapošljavalo u klubove zastupnika, u pravilu bez javnog natječaja pa su ti ljudi, rekao bih, jednom zloupotrebom bili premješteni na drugo radno mjesto. Raditi u klubu zastupnika u Saboru je isto pitanje odnosa povjerenja, jer se radi o političkoj stranci i to, da tako kažem, drži vodu. Ona osoba koja će pristati na takve uvjete također je u situaciji da slijedi sudbinu te stranke, jer ako kojim slučajem ostane recimo bez tri zastupnika neće moći imati klub', pojasnio je Šprem.

Iako su se službenici u klubove zastupnika doista zapošljavali bez natječaja, ipak su bili određeni neki kriteriji o stručnoj spremi, a i bilo je predviđeno da oni nakon isteka mandata Sabora odlaze s tog radnog mjesta. Šprem je obećao da će se i ovaj put odrediti kriteriji, a kakvi će oni biti iskristalizirati će se u saborskoj raspravi.

184485,181569,174416,172748
No s tim da se zapošljavalo bez javnih natječaja u doba kada je Saborom vladala HDZ-ova većina nije bila upoznata predsjednica te stranke Jadranka Kosor. Kazala je da je nikad nitko nije pitao može li nekog svog zaposliti u HDZ-ovom klubu zastupnika, no sa zapošljavanjem u državnoj službi bez javnih natječaja u načelu se ne slaže.

'Mislim da inače za bilo kakvo zapošljavanje u državnoj upravi moraju vrijediti ista načela, a to temeljno načelo glasi javni natječaj. Netko tko je primljen na temelju javnog natječaja i ima sve kvalifikacije za određeni posao, može raditi za ovog ili onog bez obzira na političku pripadnost. Ne vidim razloga da se primaju bez natječaja i to opet otvara prostor za manipulacije i za dovođenje poslušnika', kazala je Kosor.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još