DIVLJI VIKEND

U nedjelju snijeg, 15°C manje i orkanska bura

11.05.2012 u 10:05

Bionic
Reading

Tijekom vikenda doći će do nagle promjene vremena pa se u nedjelju u gorju očekuje i snijeg, a podno Velebita su mogući orkanski udari bure i ograničenja u prometu, upozoravaju prognostičari

U subotu će u unutrašnjosti Hrvatske u početku biti suho, toplo i pretežno sunčano. Poslijepodne će sa sjeverozapada stići naoblačenje, a mjestimice u sjevernim krajevima mogući su pljuskovi i grmljavina. Vjetar će u početku biti slab, no poslijepodne u Međimurje dolazi vrlo jak, na udare i olujni sjeverac koji će se kasno poslijepodne i navečer širiti na sve dijelove unutrašnjosti. Temperatura će ujutro biti od 8 do 13°C, sredinom dana od 23 do 29°C, a s dolaskom vjetra i lokalnih pljuskova bit će u brzom padu, ponegdje i za 15-ak stupnjeva!

U subotu će na Jadranu biti pretežno sunčano. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu očekuje se postupan porast naoblake, a navečer je ponegdje moguća kiša ili slab pljusak s grmljavinom. U noći će puhati slaba bura, a danju umjeren sjeverozapadnjak. Prema kraju dana zapuhat će bura koja će navečer na sjevernom Jadranu biti jaka do olujna, a podno Velebita su mogući i orkanski udari. Jutro će biti toplo. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju će se kretati od 14 do 17°C, a uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne bit će od 25 do 30°C. Navečer na sjevernom Jadranu slijedi umjeren pad temperature zraka.

U nedjelju će u kontinentalnim područjima biti pretežno oblačno, vjetrovito i hladno. U sjeverozapadnim krajevima i Slavoniji moguća su ponegdje kraća sunčana razdoblja, ali i mjestimična kiša. U Gorskom kotaru i Lici bit će oblačno s oborinama, pri čemu će osim kiše biti i snijega, osobito iznad 900 metara nadmorske visine, ponegdje i niže. Puhat će umjeren, mjestimice i jak vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka bit će od 9 do 14°C, a u Gorskom kotaru i Lici između 0 i 7°C.

U nedjelju će na Jadranu biti umjereno do znatno oblačno uz kraća sunčana razdoblja. Iako će biti dosta suha vremena, povremeno će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. U višim predjelima Dinare i Velebita padat će snijeg. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim udarima. Jutarnje temperature bit će slične najvišim dnevnim koje će na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji biti od 10 do 15°C, a južnije od Šibenika od 17 do 24°C.

U ponedjeljak će na kopnu u početku biti oblačno, mjestimice s kišom, a u gorju i snijegom. Tijekom dana će oborine postupno prestati uz djelomično razvedravanje. I dalje će biti prohladno, ali uz malo višu dnevnu temperaturu nego u nedjelju.

U ponedjeljak će na Jadranu biti pretežno oblačno, mjestimice s kišom i pljuskovima. Više oborina očekuje se prijepodne, a poslijepodne su moguća i kraća sunčana razdoblja. Puhat će umjerena i jaka, a na udare ponegdje i olujna bura. Temperatura zraka kretat će se većinom od 12 do 17°C.

U utorak će u kopnenom području biti izmjene sunca i oblaka, ali uglavnom suho i malo toplije. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura kretat će se od 5 do 10°C, a najviša dnevna od 15 do 20°C.

I na Jadranu će u utorak biti većinom suho i djelomično sunčano. Puhat će umjerena, mjestimice i jaka bura. Temperatura zraka malo će porasti i kretat će se između 18 i 22°C.

Sredina tjedna cijeloj zemlji donosi malo povoljnije vrijeme. Bit će većinom suho, djelomično, a na Jadranu i pretežno sunčano te postupno sve toplije, najavio je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Svibanjski zimski posjeti s jačim zahlađenjima, mrazom i snijegom su (na sreću) rijetki događaji, a često se povezuju s tzv. ledenim svecima. Tim se terminom opisuje jako pogoršanje vremena u svibnju s osjetnim zahlađenjem koje ponekad donese snijeg i mraz čak i u nizinama. Najčešće se u narodnim kalendarima spominju tri sveca (Pankracije, Servacije i Bonifacije, od 11. do 13. svibnja), jer je zapaženo da se u mnogim krajevima Europe oko početka druge dekade pa do polovice svibnja dogodi naglo svibanjsko zahlađenje. U 'ledene svece' ubrajaju se i Filip (1. svibnja), Sofija (15. svibnja) i Jelena (22. svibnja). Sveta Sofija se čak naziva i 'ledena Sofija' zbog činjenice da mraz katkad dođe oko 15. svibnja.

Najpoznatiji svibanjski zimski udar naše je krajeve zahvatio od 5. do 8. svibnja 1957. godine. Najviše snijega tih je dana palo u Gorskom kotaru, od 50 do 80 cm. Snijega je bilo i u nizinama, pa je padao i u Zagrebu. Nakon snijega uslijedio je jaki mraz koji je počinio veliku štetu. Temperatura se u Ravnoj Gori spustila na -11 °C, a u Gospiću na -7 °C. Mraza je bilo mjestimice i na sjevernom i srednjem Jadranu. Iz tog razdoblja, po podacima DHMZ-a, potječu i dva podatka o minimalnim svibanjskim temperaturama. U Šibeniku je 6. svibnja 1957. izmjereno 2,3 °C, a u Zagrebu -1,8 °C.

Pored te svibanjske zimske epizode, zabilježeno je još nekoliko sličnih 'iznenađenja':

- zapisi iz daleke 1723. godine bilježe da je 12. svibnja u Gorskom kotaru pao snijeg do koljena i lomio drveće

- od 15. do 18. svibnja 1991. snježna oluja zahvatila je Gorski kotar i Liku, a u Gospiću je izmjereno 10 cm snijega

- 20. svibnja 1952. snijeg je zabijelio Medvednicu (3 cm), a 20. svibnja 1969. na Medvednici je palo 10 cm snijega, no te je godine snijega bilo i u drugim gorskim krajevima Hrvatske

- 30. svibnja 2006. u Gorskom kotaru je padao gusti snijeg, a mjestimično ga je napadalo i do 40 cm (Begovo Razdolje).