KAKO OPRATI KARAMARKA

Hebrang objasnio da se Gotovina sam predao Haagu

11.05.2012 u 09:12

Bionic
Reading

Izbori u HDZ-u ostavili su posljedice i u odnosima unutar Hrvatskog generalskog zbora, udruge koja okuplja umirovljene generale HV-a. I oni su se podijelili, neki od njih podržavaju Tomislava Karamarka, drugi su za Jadranku Kosor, a svoje pristalice imaju i Darko Milinović i Milan Kujundžić. U utorak navečer predsjednik HGZ-a Marinko Krešić i kolege sastali su se s Andrijom Hebrangom koji podržava Karamarka, kako bi im pojasnio zašto bi baš on trebao postati lider HDZ-a. Ipak, prisutni su uglavnom ostali kod svojih stavova. Primjerice, Ljubo Ćesić Rojs i dalje je za Jadranku Kosor, piše Novi list

'Svaka čast Hebrangu, ali jasno je da Karamarko nije rješenje za HDZ. Znamo svi kakvi se repovi vuku za njim i to će naši politički protivnici itekako znati iskoristiti. S terena stižu i zabrinjavajuće informacije o metodama kakvima se služe Karamarkovi ljudi kako bi mu osigurali podršku', ispričao je Novom listu Rojs koji se, kaže, zajedno s Krešićem u veljači vratio u HDZ.

Hebrang je sa sastanka s generalima ipak otišao uvjeren da je kod većine njih uspio otkloniti rezerve prema Karamarku. 'Mislim da tri četvrtine generala sada podupiru Karamarka. Onima koji su podržavali Kujundžića objasnio sam da je to zapravo potpora Iviću Pašaliću, koji je stajao i iza smjene mene kao ministra obrane', kazao je Hebrang.

Istaknuo je i kako je generale zanimala uloga Karamarka u uhićenju Ante Gotovine pa im je Hebrang pojasnio da je on samo provodio državnu politiku. 'Osim toga, upozorio sam ih na činjenicu da je naš general uhićen na Kanarskim otocima. Bio sam tamo i stoga znam da to područje nije prikladno za boravak jednog bjegunca, malo je naime opcija za bijeg. Mogao je boraviti negdje u Južnoj Americi i nitko ga nikad ne bi pronašao. Mislim da je Gotovina došao na Kanarske otoke jer nije više želio da Hrvatska bude njegov talac', ispričao je Hebrang svoj dijalog s umirovljenim časnicima, aludirajući time da se general zapravo sam predao Haagu.