KOTROMANOVIĆ OBEĆAO POMOĆI

MORH otkriva tajne kornatske tragedije

11.05.2012 u 10:21

Bionic
Reading

MORH će sudu dostaviti svu dokumentaciju vezanu za kornatsku tragediju, a ključno za utvrđivanje istine za obitelji poginulih vatrogasaca je SARP kazeta iz helikoptera, piše Novi list

Tek u srijedu na sudu se priznalo da kazeta postoji te da su je izvadili iz helikoptera. Ante Kotromanović, ministar obrane, rekao je kako se istina o uzroku smrti 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog mora doznati kako bi obitelji mogle konačno mirno živjeti.

'Kad se spoje SARP kazeta i zapis magnetofona, zna se sve što se događalo. Tu si svi parametri i razgovori. MORH je tvrdio da ne postoji, istražni sudac Branko Ivić je na sudu rekao da ništa ne zna o SARP kazeti, a sada, nakon pet godina, otkrijemo da je ona izvađena i predana policiji. Neka se otkrije gdje je i dostavi sudu, a ako je uništena, neka se otkrije počinitelj', ispričao je Novom listu Igor Marinović, otac poginulog vatrogasca Ivana Marinovića.

Tek ovoga tjedna prvi put je potvrđeno i da su na Kornatu bila četiri helikoptera, što obitelji od početka tvrde. 'Tko je bio pilot tog četvrtog helikoptera, još uvijek ne znamo. Zar ćemo opet dvije godine tražiti ime tog pilota? Prošli tjedan je u Tisnom bio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i obećao je punu pomoć u istrazi. Drago mi je što čujem da je to sada učinio Kotromanović. Otići ćemo uskoro u Zagreb kod ministra Ostojića, navesti sve što tražimo te se nadamo da će dostaviti sve podatke da bi se konačno sve doznalo. Vatrogasci na Kornatu nisu stradali od prirode. To je sada svima jasno. Nadamo se da će MUP i MORH surađivati. Mi ćemo se boriti i nećemo odustati dok se sve ne otkrije', rekao je Igor Marinović.

Ni pet godina nakon tragedije ne zna se njen uzrok, kao ni uloga vojske, a brojni svjedoci na sudu su iskazima pobijali jedni druge. Osim toga, nije utvrđeno ni tko je naredio slanje vojske na Kornat.

Na Županijskom sudu u Zadru svjedočio je i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je kazao da je saznao za tragediju tek nakon što je vojska došla ondje. Ministar obrane je naglasio da će MORH u potpunosti sudjelovati u rasvjetljavanju uzroka tragedije. 'Jako mi je žao tih ljudi. Neke i osobno znam jer sam često dolazio u Vodice. Kao ministar, spreman sam napraviti sve što nadležne institucije zatraže. Ministarstvo neće ništa kriti', rekao je Kotromanović.