ZLATAR VIOLIĆ U BRUXELLESU

Zakon o HRT-u u ponedjeljak na Vladi?

10.05.2012 u 15:58

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić najavila je u četvrtak da bi se novi zakon o HRT-u, o kojem traju konzultacije s Bruxellesom, mogao u ponedjeljak naći na konzultacijama na vladi

'Konzultacije s Bruxellesom obavljaju se kontinuirano i one su zadovoljavajuće. U odnosu na prvi prijedlog, kada je možda bilo prevelikog osjećaja o upletanju politike, sada je to usuglašeno na način da neće biti nikakvih primjedbi, naročito ne onih koji se tiču miješanja politike u nezavisnu medijsku kuću. Nadamo se da će prijedlog u sadašnjoj varijanti u ponedjeljak ići na konzultacije u vladi', izjavila je ministrica Zlatar Violić koja je u Bruxellesu sudjelovala na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport.

Ministrica je rekla da bi, po zadnjem prijedlogu, vodstvo HRT-a birao Sabor na dvije razine.

'Prema sadašnjem prijedlogu u izboru bi samo sudjelovao Sabor na dvije razine, ni vlada ni ministarstva ni na koji način ne sudjeluju jer bi to značilo političko uplitanje. Ne postoji ni opcija da stranke imaju kvote za Programsko vijeće', rekla je ministrica Zlatar Violić dodajući da bi se birali pojedinci koji svojom stručnošću i svojim znanjem zaslužuju mjesto u Programskom vijeću.

Novi bi zakon omogućio da se jasno razdijele odgovornost i poslovi, tako da Programsko vijeće radi evaluaciju programa, a ne da odlučuje o drugim stvarima, Upravno vijeće bi obavljalo nadzor kao i u svim poduzećima, a uprava ili ravnateljstvo bi zajedno s urednicima radili na programu.

"Najvažnije je da ne dolazi do međusobnog ograničavanja, još važnije da nema preklapanja nadležnosti, jer to onda znači da nitko nije odgovoran', zaključila je ministrica.