POZIVI IZ KANADE, SRBIJE I ZAGREBA

Vrgorčanima žele oduzeti polja jagoda!

10.05.2012 u 07:26

Bionic
Reading

Vrgoračka polja jagoda uskoro bi mogli preuzeti državljani Srbije i Kanade te prije ulaska u Europsku uniju postati vlasnici zlata vrijedne zemlje u Dalmaciji

Četiri obitelji, jedna iz Srbije, jedna iz Kanade i dvije iz Zagreba, putem odvjetničkog društva Velić-Dvoršak i partneri iz Zagreba pokrenule su postupak upisa vlasnika u posjedovni list, po kojem bi oni postali vlasnici zemlje u vrgoračkom polju Rastoku, gdje se uzgajaju najkvalitetnije jagode u Europi.

Nesređeni imovinsko-pravni odnosi i nesređena vlasnička dokumentacija na parcelama zemlje gdje se uzgajaju jagode postaju velik problem za poljoprivrednike u Vrgorcu.

Parcele zemlje koje su danas pod jagodama i koje donose velik profit prije 80 godina pripadale su uglavnom gospođi Joki Martinac, koja je zemlju prodavala obiteljima iz planinskog dijela općine Vrgorac, ponajviše obiteljima iz sela Stilja. Stiljani su zemlju kupovali u razdoblju od 1940. do 1960. godine i otada se vodi u posjedu tih obitelji.

Stiljske obitelji koje su kupile zemlju, istu tu zemlju obrađuju više od 70 godina, i u Područnom uredu za katastar Split upisana je pod njihovim imenima, no kako se prije 70 godina ugovori o kupoprodaji zemlje nisu proveli na Općinskom sudu, u zemljišno-knjižnom odjelu formalni vlasnici zemlje ostali su stari vlasnici, pa pravo na vlasništvo polažu njihovi nasljednici, unuci i praunuci.

Danas, 70 godina nakon što je uspješnom proizvodnjom jagoda zemlja postala dragocjena, javili su se unuci i praunuci iz Srbije, Kanade i Zagreba i zatražili upis vlasništva na zemlju koju su njihovi preci davno prodali.

Epilog ove zamršene situacije rješavat će se, prema svemu sudeći, u iscrpljujućim sudskim procesima.