DOKAZIVANJE PORIJEKLA IMOVINE

Todorić zvao Vladu zbog curenja informacija iz Porezne uprave

Bionic
Reading

Ivica Todorić navodno je protestirao u Vladi zbog curenja informacija iz Porezne uprave i činjenice što je informacija da je pozvan u Poreznu u manje od 24 sata nakon što je dobio poziv već bila u medijima

Vlasnik Agrokora, piše Poslovni dnevnik, u prvom trenutku je namjeravao osobno otići u Poreznu, no zbog nekorektnog ponašanja predomislio se i poslat će odvjetnika. Ovo je inače prvi put da je najveći poduzetnik i poslodavac u državi pozvan u Poreznu upravu kao fizička osoba.

To se dogodilo jer se - kako je to pojasnila Nada Čalović Smiljanec, šefica Porezne uprave (ne navodeći pritom nikakva konkretna imena) – 'upalilo crveno svjetlo' kod onih fizičkih osoba kod kojih je kompjuter ustanovio nesrazmjer između vrijednosti imovine i osobnih primanja.

Ivica Todorić je, kako doznaje Poslovni, uvjeren da je čist kao suza i da mu Porezna ne može naći ništa sporno jer ga poreznici, kao i njegovih četrdesetak tvrtki provjeravaju intenzivno i redovito. A što konkretno Todorić ima kao fizička osoba? Vlasnik je dvorca Kulmer čija se vrijednost procjenjuje na oko 25 milijuna eura i koji je najprije bio u vlasništvu koncerna Agrokor od kojeg ga je on prije nekoliko godina otkupio kreditom Hypo Alpe-Adria banke.


Usto, Todorić još ima i stan u Zagrebu gdje je njegova obitelj živjela prije selidbe u Kulmer, a koji je otkupljen devedesetih. Todorić je posljednje kupio pola kuće u Dubrovniku, i to novcem od Agrokorove dividende. Sva ostala imovina, lovišta, jahte, vila u Medveji i slično, u vlasništvu je koncerna Agrokor. Naši neslužbeni izvori iz koncerna tvrde da Ivica Todorić plaća svako korištenje te imovine zajedno s porezom te da svu tu dokumentaciju ima i Porezna uprava.

U srijedu je reagirala i Hrvatska udruga poslodavaca koja tvrdi da Porezna uprava trguje informacijama.