SPOMENA NA UBIJENE REDARSTVENIKE

Čelnici Borova osudili vandalizam ali im se ne sviđa ploča

09.05.2012 u 22:23

Bionic
Reading

Na izvanrednoj sjednici Općinskoga vijeća Borova, održanoj sinoć u povodu vandalskog oskvrnuća spomenika dvanaestorici hrvatskih redarstvenika, vijećnici su osudili čin oskvrnuća ali i izrazili nezadovoljstvo postavljanjem spomen ploče Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata podno spomenika, potvrdio je danas predsjednik Općinskog vijeća Danko Nikolić (SDSS)

Mještane Borova vrijeđa natpis na spomen ploči koji nameće srpskoj zajednici u Borovu osjećaj kolektivne krivnje kao i 'jednostranu istinu', rekao je Hini Nikolić.

'Zasmetalo nas je i što je spomen ploča postavljena izvan službenoga protokola i u nazočnosti visokih državnih dužnosnika koji su se na taj način, stječe se dojam, suglasili s onim što piše na spomen ploči', rekao je Nikolić dodajući kako općinske vlasti Borova žele izgrađivati društvo tolerancije i suživota.

Prigodom obilježavanja 21. obljetnice ubojstva dvanaestorice redarstvenika, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata postavila je podno spomenika dvanaestorici hrvatskih redarstvenika, na kojemu su ispisana njihova imena, spomen ploču na kojoj piše kako su redarstvenike ubili 'srpski teroristi'.

Nepoznati počinitelj 6. svibnja sprejem je ispisao po spomeniku četiri ćirilična slova 'C' i 'Srbija' te razbacao vijence i lampaše.

U Borovu su 2. svibnja 1991. godine iz zasjede ubijena dvanaestorica hrvatskih redarstvenika nakon što su došli izbaviti dvojicu svojih kolega, koje su tijekom redovite ophodnje u noći s 1. na 2. svibnja zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.