PRORAČUNSKE RUPE

Šuker zadužuje državu s dodatnih 750 milijuna eura

29.04.2009 u 20:50

Bionic
Reading

Svinjska gripa ne bi trebala omesti hrvatske planove o novom zaduženju, ali bi mogla dići cijenu duga. Neslužbeno se doznaje da je ministar financija Ivan Šuker dogovorio s bankama, kojima je povjerio posao oko prodaje državnih obveznica, da kupe sav dug za koji ne uspiju pronaći kupce

Država bi se u svibnju trebala zadužiti za 750 milijuna eura koje će potrošiti za financiranje manjka u proračunu. Predstojeći plasman euroobveznica doživljava se kao ‘biti ili ne biti’ za državne financije i gospodarstvo, kojemu su kola krenula nizbrdo. Ako to ne bi uspjelo, Vlada bi morala rezati proračun te bi nastavila uzimati sav kapital s domaćeg tržišta.

Od listopada 2008. godine Vlada se zadužila za 13 milijardi kuna i uzela glavninu kreditnog potencijala banaka. Dogovor s aranžerima, francuskom BNP Paribas, Deutsche Bankom i Zabom otklonio je strah od blamaže i pada rejtinga Hrvatske ako plasman ne bi uspio, piše večernji.hr. Još je otvoreno pitanje cijene zaduženja, za koju se vjeruje da će biti oko osam posto. Slovenija se nedavno zadužila za 4,25 posto jer je ulagači doživljavaju kao sigurniju.