IVO JOSIPOVIĆ:

'Europi prijete duhovi fašizma i nacizma'

09.05.2012 u 21:56

Bionic
Reading

Hrvatska će kao 28. članica EU-a doprinijeti ostvarivanju europskih vrijednosti koje su posebno ugrožene danas u doba krize, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović upozorivši na prijetnju duhova fašizma i nacizma europskim načelima demokracije, ljudskih prava i napretka

'Nije slučajno da se Dan Europe obilježava na Dan pobjede nad fašizmom. Fašizam i nacizam su ideologije koje su najviše negirale vrijednosti koje Europa želi izgraditi', rekao je Josipović na svečanosti obilježavanja Dana Europe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

'Stoga je jedan od glavnih zadataka u ovo doba krize osigurati da ti duhovi ne zaprijete demokraciji, ljudskim pravima i napretku', dodao je hrvatski predsjednik. Svečnost, na kojoj je uz Josipovića bio i premijer Zoran Milanović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministri u vladi, saborski zastupnici i strani diplomati, organizirala je Delegacija EU-a u Hrvatskoj čiji je šef, veleposlanik Paul Vandoren istaknuo Hrvatsku kao 'uspješnu priču'.

'Raširenih ruku dočekujemo Hrvatsku kao novoga člana naše obitelji. Hrvatsku vidimo kao uspješnu priču i primjer njezinim susjedima', istaknuo je Vandoren dodajući da i druge zemlje jugoistočne Europe mogu očekivati isto kada ispune potrebne kriterije.

'Hrvatske se nevjerojatno promijenila i napredovala provodeći reforme koje će koristiti svim njezinim građanima', rekao je Vandoren i ocijenio da, nakon razdoblja štednje, cijela Europa sada mora raditi na otvaranju novih radnih mjesta.

Milanović je naglasio da Hrvatska u Uniju ulazi da bi živjeli sigurnije i bogatije te da iz aktualne gospodarske krize u EU-u moramo izvući pouke. 'Pravila su ista za sve, ali ne primjenjuju ih svi na jednak način. Naš je cilj da imamo otvorene političke i gospodarske institucije, zemlju u kojoj nitko nema apsolutnu vlast i ekonomski sustav u kojem će se voditi računa o onima koji se nisu najbolje snašli', rekao je predsjednik vlade.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić prisjetila se dana kada je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici čitala knjige europskih filozofa i upoznavala se s njihovim demokratskim idejama.

'Čitajući te ideje nadali smo se da ih je moguće prevesti u institucije ove države. Danas, nakon deset godina prilagodbe, postavili smo zdrave temelje da ono što je pisalo u tim knjigama možemo doživjeti', rekla je ona.

Europa 9. svibnja proslavlja 62. obljetnicu Schumanove deklaracije koja se smatra prvim korakom u stvaranju današnje Europske unije. Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman pročitao je 9. svibnja 1950. deklaraciju u kojoj je pozvao europske zemlje da pod zajednički nadzor stave proizvodnju ugljena i čelika, kao prvi korak prema stvaranju europske federacije.

Hrvatska prvi put slavi Dan Europe kao zemlja promatrač u EU sa završenim pristupnim pregovorima, ratificiranim Ugovorom o pristupanju EU-u u osam država članica, s očekivanjima da će do ljeta taj ugovor biti ratificiran u otprilike polovici država članica te ciljanim datumom pristupanja Uniji 1. srpnja 2013.