RAZBIJANJE LANCA ŠVERCA DROGE

Amerikanci pohvalili hrvatske policajce

09.05.2012 u 18:32

Bionic
Reading

Čelnik bečkog ureda Američke agencije za borbu protiv droge (DEA) Ira Israel pohvalio je danas hrvatske policajce koji su višemjesečnom akcijom 'Jadera', uz pomoć kolega iz još nekoliko zemlja, razbili međunarodni lanac krijumčarenja droge iz Južne Amerike u Europu, pri čemu su kod karipskog otoka Martinika u hrvatskoj jedrilici zaplijenjena 174 kilograma kolumbijskog kokaina, vrijednog oko osam milijuna eura.

Hrvatski policajci obavili su velik posao, a cijela akcija je primjer kakva bi trebala biti međunarodna policijska suradnja, rekao je čelnik bečkog ureda DEA-e na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ravnateljstvu hrvatske policije, na kojoj su predstavljeni rezultati međunarodne policijske akcije u kojoj je uhićeno devet hrvatskih državljana te po jedan srbijanski i kolumbijski državljanin.

Akcija 'Jadera', koja je dobila ime po latinskome nazivu grada Zadra, odakle dolazi vođa krijumčarske skupine, pokrenuta je u listopadu prošle godine nakon prvih informacija Sigurnosno-obavještajne agencije i PNUSKOK-a o organiziranoj skupini krijumčara, pripadnika balkanskog kartela u Hrvatskoj koja manjim plovilima iz Južne Amerike preko tzv. karipskoga bazena u Europu namjerava krijumčariti kokain.

U akciju su se uključile policijske agencije iz Nizozemske, Francuske, Italije i Dominikanske Republike te agenti DEA-e iz Beča i karipskih zemalja, a osumnjičene se počelo tajno pratiti, prisluškivati i snimati.

U veljači ove godine na karipskome otoku Svetome Martinu, koji je podijeljen na francuski i nizozemski dio, otkrivena su plovila za krijumčarenje, a u travnju je vođa hrvatske krijumčarske skupine doputovao u Dominikansku Republiku i sastao se s visokim pripadnikom kolumbijskoga narkokartela radi završnih dogovora o kupnji droge.

Iz Hrvatske su, pak, krajem travnja u tu državu otputovala dvojica skipera koji su zatim preko Martinika došli do Grenade, odakle su jedrilicom krenuli na otvoreno more, gdje su im krijumčari iz Venezuele brzim gliserom dostavili kokain. Skiperi su pakete droge sakrili u trup jedrilice koja je imala duplo dno. Paketi droge bili su premazani kavom kako bi se prikrio miris kokaina, a na njima su bile tri vrste logo oznaka. U policiji kažu kako to upućuje na to da je droga bila namijenjena trojici kupaca u Europi, no zasad se ne zna tko su oni.

Dvojica hrvatskih skipera zatim su krenula prema Martiniku, u blizini kojega ih je zaustavila francuska carina i obalna straža te uhitila i zaplijenila drogu. Nakon toga su počela uhićenja ostalih članova skupine. U Hrvatskoj su uhićena dvojica, u Italiji jedan, na Svetome Martinu dvojica, kao i u Dominikanskoj Republici, gdje su 'pali' još jedan srbijanski državljanin te Kolumbijac.

Za šestoricom osumnjičenih hrvatskih državljana raspisana je tjeralica, a u USKOK-u i policiji nadaju se da će, uz njih, Hrvatskoj biti izručen i kolumbijski državljanin. Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan naglasio je kako je riječ o velikoj operaciji, o čemu govori podatak da je USKOK sudu podnio 43 zahtjeva za posebnim istražnim radnjama kao što su tajna prisluškivanja, praćenja i snimanja. Istaknuo je kako su se krijumčari služili svim mogućim metodama kako bi prikrili svoje namjere.

Rekao je i da USKOK čini sve kako bi se osumnjičenima zamrznula višemilijunska imovina koja je znatno nerazmjerna njihovim legalnim prihodima. Cvitan se nada da će ta imovina pravomoćnom presudom biti i trajno oduzeta jer smatra da zatvorska kazna nije dovoljna.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić podsjetio je da je 'Jadera' treća velika međunarodna akcija protiv krijumčarenja droga u kojima je posljednju godinu dana sudjelovala hrvatska policija. Prije su bile akcije 'Spiderweb' i 'Dogma'.

Istaknuo je kako je 'Jaderom' razbijena prva skupina međunarodnih krijumčara droge u kojoj su hrvatski državljani imali ključnu ulogu, od nabave i financiranja droge do njezina prijevoza i krijumčarenja.

Čelnici USKOK-a i hrvatske policije na izvanrednoj konferenciji za novinare nisu otkrili identitet nijednog uhićenog hrvatskog državljana, no hrvatski mediji već peti dan pišu kako iza pokušaja krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike stoje Zadranin Zlatko Ugarković Patak, Ivan Zanze, Nebojša Gančanović, Elvis Mužanović, Ivan Šango, Dražen Miletić, Milivoj Šango, Milan Mandić, Vedran Zvonarek, Samuel Brenko te Kolumbijac Antonio Jose Parra.