KERUM POBJESNIO

'Ne dirajte mi Fani, iščupat ću vam gučak!'

09.05.2012 u 15:10

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum već tjednima se ne pojavljuje na radnom mjestu, a grad praktički vode zamjenici Jure Šundov i Anđelka Visković. U medijima su se pojavile informacije o definitivnom krahu gradonačelnikovog poslovnog carstva, gotovo svakodnevno javljaju se svjedoci koji su ga vidjeli na ulicama, u kafićima, restoranima i kockarnicama, no službeno objašnjenje i dalje je da Kerum 'ima temperaturu'

Ipak, ništa ga nije toliko iznerviralo kao informacija da je 'krovna' tvrtka njegove nevjenčane supruge Fani Horvat, Sunčani odmor, blokirana te da je i ostalih pet tvrtki poslovalo sa značajnim gubitkom. Gradonačelnik se osobno javio u eter Radio Dalmacije pa zaprijetio svim novinarima koji izvještavaju o gospođici Horvat, koja je u šestom mjesecu trudnoće.

Poslušajte Kerumovu izjavu za Radio Dalmaciju.

'Ako se mene napada - neka me se napada, imam problema kao i svaki drugi čovjek i sve ih mogu riješiti, ali upozoravam svih: ne dirajte mi Fani i ne dirajte mi dicu! Ne daj bože da se njoj ili bebi nešto dogodi u trudnoći, gučak ću mu rukama iščupati! Javno to govorim, pa neka dođu i MORH, i DORH, i USKOK, tko god hoće...', kazao je Kerum, ne objasnivši jesu li informacije o poslovnim problemima Fani Horvat točne.

'Nije točno da meni ide loše, ide mi jako dobro, moj kapital je četiri puta veći od obaveza! Odlučio sam se obratiti javnosti zbog neljudskog, nekorektnog, nepoštenog i rasističkog pisanja o mojoj obitelji', izvikao se splitski gradonačelnik u eter. Tvrdi i da 'nema dospjelih dugova' te da u svojim tvrtkama provodi restrukturiranje da bi smanjio obaveze.

Bio je vrlo slikovit: 'Na mene je naručena paljba iz svih oružja, dok god sam na nogama. Ma mogu pucati jer sve prolazi kroz mene, ne mogu mi ništa! Trebao sam sve prodati kad sam ušao u politiku, sad su shvatili da me mogu tući po mome biznisu... Ali imam toliko kapitala da mi ne mogu ništa!', kazao je, pa otkrio svoju strategiju: 'Vidim se i u politici i u biznisu! Restrukturirat ću tvrtke, jer kad se ide u rat, ne ide se sa ženama, djecom i dojenčadi! Njih se osigura i stavi sa strane, obuče se uniforma, naoruža i juriša! Tako ću ići, sve ću ih pobijediti!', uvjeren je Kerum. Svojim neprijateljima, premda iz izlaganja nije bilo previše jasno o kome se radi, poručio je da pogledaju film 'Ucjena' s Melom Gibsonom.

'Sve što mi naprave, ja ću im duplo naplatiti! Kad-tad u životu!', poručio je Kerum.

Svoje izbjegavanje radnih obaveza objasnio je 'grloboljom i privatnim obavezama'. Istovremeno, njegov zamjenik Šundov pred novinarima je objašnjavao zašto gradonačelnik ne radi svoj posao. 'Bolestan je, ali napravio je dobar tim i grad funkcionira. Stil i način donošenja odluka ne želim komentirati, ali mi se s njime svakodnevno konzultiramo', kaže Šundov.

Demantirao je tvrdnju da je nedavno osobno odgovorio Keruma od podnošenja ostavke, dok je na pitanje novinarke o navodnim kockarskim dugovima gradonačelnika, zbog kojih je navodno čak i fizički napadnut, odgovorio: 'Ne mogu komentirati osobni život moga nadređenoga. Moj gradonačelnik odlično radi svoj posao i kad bi trebalo, ponovno bih se kandidirao iza njega.'

'To je maltretiranje i ubijanje'

Nakon bijesnog istupa na Radio Dalmaciji, iz ureda Željka Keruma medijima su poslali i priopćenje sličnog tona, a zvuči kao da ga je gradonačelnik doista osobno diktirao. Novinaru Slobodne Dalmacije Sandiju Viduliću, autoru teksta 'Blokirane tvrtke Kerumove Fani', Kerum prigovara da 'maltretira trudnu ženu':

'Trpim laži, neistine, podmetanja posljednje tri godine, otkako sam voljom naroda izabran za gradonačelnika. Ono što ne mogu i neću trpjeti je da mi se napada familija, djeca i žena, kao što je to, između ostalog, i danas napravljeno u tekstu u Slobodnoj Dalmaciji. Ispod svakog nivoa i korektnosti je napadati trudnu ženu, u šestom mjesecu trudnoće, i uznemiravati je pisanjem netočnih informacija, a 99 posto toga što je danas napisano nije istina. Tako maltretirati trudnu ženu je neljudski, a to su činili i tijekom prošle njene trudnoće.

Napada me se po nalogu i sa svrhom da me se dovede u probleme. Nije mi lako, smeta mi, ali trpim iako mi se pravi šteta kod dobavljača, partnera, banaka. Ako me žele napadati, neka napadaju, ali uznemiravati nju bez ikakva razloga je kriminal. To je maltretiranje i ubijanje. Trudna žena trebala bi imati mir, pa u drugom je stanju, ne zove se bez razloga trudnoća drugo stanje.

Zar im treba maltretirati trudnicu da bi povećali prodaju novine? Na šta smo spali, na čemu ovo društvo počiva, na maltretiranju trudne žene? Pretjerali su. Ne daj bože da se šta desi.'