PODNIO I KAZNENU PRIJAVU

Milinović od 'crnog fonda' bježi uz pomoć grafologa

09.05.2012 u 13:04

Bionic
Reading

Kandidat za predsjednika HDZ-a Darko Milinović na hitnoj je konferenciji za novinare objavio da je podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu zbog, kako tvrdi, falsificiranja isplatnica prema kojima mu je Branka Pavošević mjesečno isplaćivala 10 tisuća kuna

Darko Milinović konferenciju je započeo vrlo sličnim sloganom kojim su se tijekom kampanje za parlamentarne izbore koristili pripadnici Kukuriku koalicije: 'Želim preuzeti odgovornost za budućnost HDZ-a!' Zbog toga je, između ostalog, podnio i kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe i uz nju priložio svoj grafološki nalaz isplatnica u HDZ-u.

Naime, Milinović je naručio vlastito grafološko ispitivanje isplatnica koje su pravomoćan dokaz na suđenju za Fimi mediju, a koje dokazuju da se i on okoristio od crnog stranačkog fonda u vrijeme Ive Sanadera. Grafološki nalaz Milinović je držao u rukama, ali ga nije htio pokazati novinarima niti je htio otkriti imena stručnjaka koji su na tome radili. Rekao je tek da očekuje od Općinskog državnog odvjetništva da provede istragu protiv nepoznate osobe, koja je, tvrdi, na 15 mjesta falsificirala iznose koji su njemu navodno isplaćeni.

'Sada čitljiv broj nula, ispred broja jedan je prepravljen. Navedeni broj devet prepravljen je iz izvorno napisanog broja jedan, a naknadno je dopisana brojka nula. Prvi broj kolone jedan je prepravljen u dva. Možda najvažnije, numerički tekstovi definirani su nešto dinamičnijim ritmovima nego na dokumentu iz 2008., tako da na prvi pogled izgledaju da su pisani rukom različitih osoba', to je otprilike sve što je Milinović otkrio novinarima iz svog grafološkog vještačenja isplatnica iz HDZ-a.

Na pitanje kako pobija činjenicu da je Branka Pavošević u svom iskazu u USKOK-u (koji je čitan na sudu također kao pravomoćan dokaz) posvjedočila da je Milinoviću na ruke isplaćivala redovito iznose od 10.000 kuna, Milinović je samo odbrusio: 'Sve sam vam rekao što vam imam za reći.'

Milinović koristi pravnu mogućnost kao politički manevar?

Odvjetnik Rajko Mlinarić prokomentirao je Milinovićev potez rekavši kako je podnošenje kaznene prijave najbolji način da skine ljagu sa svoga ugleda zbog spominjanja u aferi Fimi Medija. Da Milinović samo skida ljagu sa svoga imena može se, kaže odvjetnik, zaključiti zbog podnošenja prijave protiv 'nepoznate osobe'. Dakle, da je Milinović imenovao osobu za koju sumnja da je fasificirala isplatnice i protiv nje podnio prijavu, mogao se dovesti u poziciju da on kazneno odgovara za lažno prijavljivanje osobe. Prijavom protiv NN osobe, teško će dokazati što želi, ali će poslati željenu poruku u javnost i usput se neće dovesti u neželjenu poziciju da netko protiv njega vodi postupak.

Odgovorio je i Tomislavu Karamarku na izjavu da će ostati upamćen po telefonskim pozivima Branki Pavošević. Uzvratio je novim optužbama da će Karamarko ostati upamćen po činu izdaje i rušenju prvog predsjednika Franje Tuđmana u vrijeme kada je još trećina Hrvatske još bila okupirana, a hrvatski narod bdio na svojom sudbinom. Optužio ga je i da je 2000. godine zajedno s predsjednikom Stipom Mesićem slagao viceve na račun pokojnog Tuđmana i započeo proces detuđmanizacije.

Rekao je da danas Karamarku posljednji put postavlja pitanje zašto su tvrtke u kojima on ima dio vlasništva u aferama 'INA', 'Podravka' i HAC? 'Ta gromoglasna tišina ostavlja široki prostor spekulacijama o umiješanosti. Zašto kao prvi obavještajac nije to spriječio i zato je i suodgovoran i za kriminalizaciju HDZ-a', rekao je Milinović.

'Čovjek koji je osam godina bio prvi obavještajac Hrvatske mora znati da je djelovanje SOA-e usmjereno i na sprečavanje organiziranog kriminala, s time se on morao baviti', kazao je Milinović koji tvrdi da 's terena' ima potvrde da podrška Karamarku opada.

Predbacio je Karamarku da se nalazi s bivšim optuženim premijerom Ivom Sanaderom i, misleći očito na Kramarka, rekao kako bi bilo pogubno za HDZ da se za šefa stranke izabere osoba koja bi za godinu dana mogla biti procesuirana.

Posljednje pitanje koje postavlja Karamarku temelji se na informaciji koja je, kazao je, danas dostavljena svim stožerima: 'Imam podatak da je INA isplatila 18 milijuna kuna tvrtci Soboli povezanoj s Karamarkom i da je to navodno pod istragom u DORH-u.'

Na pitanje kako nakon unutarstranačkih izbora i iznesenih uvreda i 'gađenja' misli surađivati s Tomislavom Karamarkom i hoće li izbori značiti raskol u stranci, rekao je: 'Dosta je bilo očuvanja zajedništva u HDZ-u na umjetan način, mislim da istinom možemo očuvati zajedništvo HDZ-a i to je način na koji mislim surađivati.'