MESAR NIJE TERETIO SANADERA?

Fiolić Uskoku: Molim vas, vratit ću 26 milijuna kuna

09.05.2012 u 07:52

Bionic
Reading

Bivši HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić spreman je vratiti svih 26,4 milijuna kuna za koje ga se tereti da je oštetio državu u slučaju Planinska, piše Jutarnji list

Jutarnji neslužbeno doznaje da je Fiolić tijekom ispitivanja u Uskoku sve priznao te rekao nadležnima da je voljan nadoknaditi cijelu nastalu štetu. Naime, njegova imovina je na desetke milijuna kuna veća od onoga za što ga se tereti, a Županijski sud mu ju je po nalogu Uskoka blokirao.

Fiolić je u svojoj obrani priznao da su Sanader i Čobanković na njegov poticaj pristali na otkup zgrade u Planinskoj ulici od Mesnica Fiolić, znajući da je suosumnjičeni vještak Mate Bitanga izradio lažnu procjenu vrijednosti. Iako je vještak Bitanga u izradi elaborata pri prodaji državi za Fiolića procijenio vrijednost samog zemljišta na 31,2 milijuna kuna, ukupna procjena je bila dvostruko veća od stvarne vrijednosti.

No, Fiolić Uskoku nije rekao ono što su mnogi očekivali - da je dio 'zarade' (62 milijuna kuna, koliko je dobio prodajom svoje zgrade Vladi) dao visokopozicioniranim političarima. Navodno je ustvrdio da je taj novac iskoristio za vlastite potrebe, gradnju kuća, poslovanje i slično.

Priznanje i mogući povrat 26,4 milijuna kuna mogu se tumačiti kao pokušaj ograničavanja štete Fiolića za sebe i mesnice Fiolić, koje su također na popisu osumnjičenika u ovom slučaju. Kazna do deset godina zatvora za poticanje bivšeg premijera na zlouporabu i dalje mu naravno prijeti, kao i moguća milijunska kazna za njegovu tvrtku. Uplatom iznosa inkriminirane štete Fiolić bi mogao ishoditi deblokadu imovine. Naime, Fioliću je pod blokadom obiteljska kuća u Mlaki, trosobni stan u centru Zagreba, poslovni prostor u Travnom te zgrada u Buzinu. Prihvaćen je i prijedlog stavljanja zabilježbe zabrane otuđenja i opterećenja za tri Fiolićeve farme, osnosno gospodarska imanja čija je ukupna površina oko 70 tisuća četvornih metara.

Bivši ministar Petar Čobanković je priznao da je sudjelovao u otkupu Fiolićeve zgrade, ali da je postupao po nalogu Ive Sanadera.

Podsjetimo, Stjepana Fiolića su uhitili u njegovoj kući u Maloj Mlaki zbog afere u kojoj se spominje tvrtka Hypo leasing, koja je od mesara 2009. kupila zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu. Nakon toga su zgradu iznajmili Vladi, tj. Ministarstvu regionalnog razvoja, kojem je na čelu bio Petar Čobanković. Tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor potpisala je Vladinu odluku o suglasnosti za sklapanje posla između Hypo leasinga i Ministarstva regionalnog razvitka.