POTPORA I BUNT PROTIV ŠKOLARINA

Prosvjed hrvatskih studenata prelio se u Srbiju

29.04.2009 u 15:36

Bionic
Reading

Bunt hrvatskih studenata počeo se, čini se, prelijevati na regiju. Naime, skupina studenata Beogradskog univerziteta okupila se na platou ispred Filozofskog fakulteta prosvjedujući zbog povećanja školarina te izražavajući solidarnost s kolegama u Hrvatskoj

'Studenti su nezadovoljni mjerama koje poduzima Vlada Srbije i fakulteti, a koje se tiču većih školarina i do 50 posto', rekao je za agenciju Fonet student Filološkog fakulteta Stefan Slavković.

Razlog nezadovoljstva studenata su, prema njegovim riječima, i neke od mjera predviđenih Bolonjskom deklaracijom, kao što je rangiranje.

'Školarine su već prevelike, a oni planiraju dodati još troškova, uz povećanje školarine i neka dodatna izdvajanja', rekao je Slavković.

Napomenuo je da su školarine na Filološkom fakultetu trenutačno oko 1.000 eura.

Naveo je da je cilj današnjeg protestnog okupljanja skretanje pažnje na probleme s kojima se suočavaju studenti, kao i izražavanje solidarnost s kolegama iz Zagreba, koji zbog povećanja školarina već nekoliko dana dio visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj drže pod blokadom. Potporu hrvatskim studentima izrazile su i francuske kolege.

Studenti Fakulteta muzičke umjetnosti (FMU) najavili su prosvjed za 11. svibanj, jer su saznali da će njihove školarine biti povećane sa 100.000 (7.800 kn), odnosno 120.000 dinara (9.400 kuna), na 150.000 dinara (11.000 kuna).

Student FMU Branislav Stevanić izrazio je nezadovoljstvo što su članovi Studentskog parlamenta glasali za povećanje školarina.

Studenti u mnogim zapadnoeuropskim državama već mjesecima blokiraju fakultete i organiziraju javne prosvjede protiv neoliberalne reforme obrazovanja, koja vodi prema komercijalizaciji visokog školstva. U skoroj budućnosti će visoko obrazovanje biti dostupno samo imućnim slojevima društva, smatraju studenti u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Grčkoj.