Hrvatska DEVASTACIJA FENOMENA PRIRODE

Stope dinosaura 'krasit će' nečije dvorište

Nedavno otkriće krađe kamenih ploča na kojima su bili otisci stopa istarskog dinosuara stare 95 milijuna godina tek su jedan od primjera devastacije prirodne baštine, no svakako ulaze u skupinu najtežih. Dovoljno je samo podsjetiti da su ploče s tragovima stopa dinosaura iz Istre već bile na meti kradljivaca, ali i osvrnuti se na nedavno oštećenje sedrenih barijera na Plitvičkim jezerima. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode stoga najavljuje stroži nadzor, ali i pojačanu edukaciju građana

Krađa šest metara duge kamene ploče s otiscima stopa dinosaura terapoda, u Istri znanoj i kao 'zvjerska stopala', koja se nalazila na plaži u mjestu Lovrečica kod Umaga postala je u međuvremenu i predmet policijske istrage. Speleolozi su prethodno slučaj prijavili Inspekciji zaštite prirode, a oni odmah alarmirali policiju.

Otisci stopa dinosaura, stari najmanje 95 milijuna godina, nalaze se na 15-ak lokaliteta u Istri, a slučaj u Lovrečici, gdje su jasno vidljivi ostali tragovi bagera koji je oštetio kamene gromade i odnio jednu od ploča, jedna su od najdrskijih devastacija i krađa prirodne baštine. No, sličnih slučajeva bilo je i prije.

'Proteklih nekoliko godina na području Republike Hrvatske zabilježeno je više slučajeva devastacije prirodne baštine, no one su bile različita obima i značaja. Naime, važno je naglasiti da sukladno Zakonu o zaštiti prirode postoji više kategorija zaštite – od strogih rezervata, nacionalnih parkova do spomenika parkovne arhitekture. To znači da težina devastacije nema jednak značaj na svakom području', potvrđeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode uz napomenu kako 'nema pravila ni kada je u pitanju obim devastacije'.

Na sreću, u najstrožem obliku zaštite prirode, a to je strogi rezervat, nisu zabilježene devastacije. Ipak, u nacionalnim parkovima bilo je takvih incidenata pa u Ministarstvu zaštite okoliša podsjećaju na devastaciju sedrenih barijera u NP Plitvička jezera.

Za svako uništavanje prirodne baštine, a u konkretnom slučaju u Lovrečici riječ je i o devastaciji i o krađi, zapriječene su i adekvatne kazne. Kad i ako počinitelji krađe stopa dinosaura budu pronađeni prijete im kazne do 30.000 kuna za fizičke, odnosno do 250.000 kuna za pravne osobe.

Iako je trend devastacija zaštićenih područja u posljednje vrijeme u opadanju, a sve zbog jačanja svijesti za zaštitom i očuvanjem prirode, iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode najavljuju povećanje broja nadzora na terenu, ali i izmjenu zakonske regulative kako bi se što učinkovitije očuvala prirodna baština.

Nesavjesni i neodgovorni, a posebice zlonamjerni, i dalje će na meti imati vrijedno prapovijesno bogatstvo Istre, samo kako bi ukrasili svoja dvorišta vrijednim i 100-ak milijuna godina starim nalazima. Stoga će se cjelokupna zajednica morati snažnije pobrinuti za 'stazu dinosaura', fenomen rijedak i u svjetskim okvirima. Za početak – barem da odgovorni tragove označe.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još