IAKO ŽESTOKO SROZAVAJU STANDARD

Kako je Grčić uvjeravao SDP-ovce da su i dalje socijalni

04.05.2012 u 16:26

Bionic
Reading

'Ovi što se događa prvih četiri mjeseca može na prvi pogled kod građana stvoriti dojam da smo mi možda odustali od socijaldemokracije, pa uvodimo veći PDV, dižemo cijene struje, plina…No, mi samo činimo i donosimo važne odluke za koje naši prethodnici nisu imali hrabrosti', ustvrdio je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova, obraćajući se okupljenima na konvenciji varaždinskog SDP-a

Prijašnjoj vlasti potpredsjednik Vlade predbacio je što se bojala teških odluka. 'Grčevito su se borili za opstanak na vlasti i to im je bio praktički jedini cilj. Nisu previše marili do čega će sve dovesti odgađanje rješavanja problema u našoj državi. Izdvojit ću brodogradnju: deset godina mučenja s nekakvim programima restrukturiranja, ali nikada nisu donijeli odluke o sudbini brodogradnje, i to teške odluke', naglasio je Grčić.

'Oprezno režemo i zato nećemo potonuti'

'Predbacuju da nismo napravili rezove, ali naša je strategija da sredimo sustav odmah, a rezove i uštede rasporedimo na barem dvije do dvije i pol godine. Time nećemo potpuno uništiti potrošnju, što bi nas odvelo u novu recesiju. Dokaz tome je i dvojba u Europi gdje su neke zemlje opet potonule u recesiju, jer su uporno inzistirali na rezanju. A treba znati što rezati, a što podupirati. Upravo stoga kada smo rezali, rezali smo na tekućim troškovima, a maksimalno smo zaštitili investicije u proračunu kako bismo potaknuli gospodarstvo. Zato smo štedjeli na nekim stavkama drugim, kao što je broj zaposlenih i plaće u javnoj upravi gdje ima svašta. Zapošljavala se sve i svašta, mimo sistematizacije, naglasio je Grčić.

Isto vrijedi, kako je dodao, i kod donošenja odluka o poskupljenju struje i plina. 'Iz ladica se sada vade odluke iz 2009. ili 2010. Dakle, netko je pripremio te odluke, ali oni nisu imali hrabrosti ih donijeti jer su uvijek kalkulirali: sada su lokalni izbori, pa su nacionalni ili predsjednički i tome slično. Tako su važne odluke ostajale u zapećku, a problem tim nije postajao lakši, već se produbljivao iz dana u dan', rekao je Grčić.

U takvim okolnostima, smatra Grčić, Vlada nije imala izbora. 'Prvih nekoliko mjeseci moramo odraditi sve grube stvari. To jednostavno moramo ili ćemo se mučiti idućih tri i pol godine i nećemo ništa promijeniti i napraviti u ovoj državi. To mora biti svima jasno', naglasio je Grčić.

Potpredsjednik Vlade upozorio je da su izostali bolni rezovi koji su neki najavljivali, ali ne i teške odluke. 'Bilo ih je u brodogradnji, kao i sada radi korekcije cijena u energetici zbog čega ne možemo napraviti ove neke projekte koje smo zamislili. Naime, u zadnje dvije godine od dobiti u visini 1,6 milijarde kuna, HEP je pao na gubitak od 300 milijuna kuna na kraju prvog tromjesečja ove godine. Razlog tome je što se u okruženju stvari mijenjaju atomskom brzinom: kriza na Bliskom istoku, Siriji… Cijena struje koju smo morali uvoziti u većoj količini zbog suše porasla je 27 posto, cijena plina koji se koristi u termoelektranama porasla je 40 posto, cijena ugljena 27 posto… Uslijed toga HEP se srozao ispod nule, pa kako kao takav može sudjelovati u našem planu s kojim računamo? Nikako', zaključio je Grčić.

'Fenomenalna suradnja kukuriku partnera'

'Partnerstvo je uvjet stabilnosti vlasti, počevši od lokalne i regionalne pa do nacionalne razine. Odabrali smo svoje partnere i moramo se nositi s time. Na pitanje o kvaliteti suradnje s našim partnerima odgovaram da je fenomenalna. To doista mislim, jer za sada funkcioniramo dobro. S našim partnerima u Vladi surađujemo fenomenalno, neovisno o tome što u javnosti i medijima procuri informacija o nekom latentnom sukobu. Različite ideje, misli razmišljanja samo su pozitivna stvar, jer samo sukob mišljenja može dovesti do dobrih odluka', rekao je Grčić.

Međutim, dodao je, i HEP treba restrukturirati, kao i HAC, HŽ i čitav niz drugih javnih tvrtki u kojima se rasipao novac. 'No to neće biti dovoljno. Ministar Hajdaš Dončić ovih je dana spomenuo da ako ne uspijemo HAC dovesti u održive dimenzije, nećemo moći otplaćivati 26 milijardi kuna kredita iz kojih se financirala gradnja ceste. Tu je i dug od sedam milijardi Rajku Ostojiću, pa 15 milijardi preuzetih dugova brodogradilišta… Gledajte s čime se suočavamo. Gomila problema, a još nismo dirnuli ni plaće, ni mirovine ni socijalna davanja', upozorio je Grčić.

Već time što nisu dirana primanja, ministar smatra da je sačuvana socijalna nota Vlade.

'Dokle god ova Vlada bude u svom ishodištu čuvala socijaldemokratske i socijalne principe i načela, odnosno u svemu onome što radimo bude u dobroj mjeri prepoznata izvorna načela socijaldemokracije iza kojih stojimo kao stranka, nema straha za SDP. Nije točno da smo 2000. godine oslabili SDP, jer su neki bili u Vladi, a neki u stranci. To su gluposti. Nismo mi u Vladi drugo tkivo. No pozicija SDP-a će se mjeriti kroz postupke i učinke prije svega Vlade, ali i vlasti na razini županije i gradova. stoga koliko ćemo biti pošteniji, pravedniji i vredniji te to znali predstaviti, toliko će SDP biti jak', zaključio je Grčić.