MOGUĆE PROTUMJERE

Hrvatska upozorila BiH zbog kršenja CEFTA-e

29.04.2009 u 11:12

Bionic
Reading

Hrvatska je već upozorila vlasti Bosne i Hercegovine na neprihvatljivost ponovnog uvođenja carina za prehrambene proizvode koji se u tu zemlju uvoze iz susjednih država, a na sličan način reagirat će i Srbija pa je moguće kako bi kao protumjera mogla uslijediti potpuna zabrana izvoza mlijeka i mesa iz BiH, nagađaju u srijedu mediji u BiH

SARAJEVO - Dom naroda Parlamenta BiH je ranije ovog tjedna u prvom čitanju prihvatio prijedlog Zakona o zaštiti domaće proizvodnje kojim se predviđa ponovno uvođenje carina na cijeli niz poljoprivrednih proizvoda koji se uvoze iz Hrvatske i Srbije.

Prijedlog takvog zakona još je ranije usvojio Zastupnički dom, iako su iz Vijeća ministara upozorili kako to predstavlja jasno kršenje odredbi Sporazuma o slobodnoj trgovini u središnjoj Europi (CEFTA), čiji je potpisnik i BiH.

Dnevni avaz prenosi kako je prosvjedno pismo iz Zagreba tim povodom već dobio član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

'Ovim zakonom BiH želi poništiti obveze koje je preuzela ratificiranjem međunarodnog sporazuma CEFTA a kojim je pristala ukinuti carine Hrvatskoj za sve poljoprivredne proizvode', stoji u pismu.

Također se podsjeća kako tvrdnje o velikom trgovinskom deficitu kad je riječ o poljoprivrednim proizvodima ne mogu biti razlog za uvođenje carina jer bi u tom slučaju i Hrvatska mogla posegnuti za carinama kada je riječ, primjerice, o uvozu aluminija iz BiH.

Ministar vanjske trgovine BiH Mladen Zirojević pismo upućeno Komšiću nije dobio no ističe kako je jasno da veoma lako može doći do uvođenja protumjera.

'Navedeno je (u predloženom zakonu) čak 900 proizvoda na koje se uvode carine no 60 posto te robe uopće se ne uvozi u BiH. Pitam se što se zapravo želi postići tim zakonom', izjavio je Zirojević.

Podsjetio je na statističke pokazatelje koji potvrđuju da se najveći dio vanjskotrgovinskog deficita u području prehrambenih proizvoda uopće ne odnosni na meso i mlijeko odnosno njihove prerađevine .

'Međunarodna arbitraža koja će uslijediti nakon što budemo (BiH) prijavljeni Tajništvu CEFTA-e rezultirat će negativnim ishodom za nas a međunarodna zajednica prepoznat će nas kao zemlju koja ne poštuje međunarodno prihvaćene obveze', kazao je Zirojević.

Ponovno uvođenje carina predložio je zastupnik Jerko Ivanković Lijanović.