OGLASIO SE MILANOVIĆ

'Policija nije pretjerala, a Jadrankamen će opstati'

04.05.2012 u 13:54

Bionic
Reading

'Jadrankamen, kako god se zvao, nastavit će raditi, naprosto zato što takvog kamena malo gdje ima. Govorim čisto zdravorazumski, ta radna mjesta su manje-više izvjesna. Možda ne sva', kazao je premijer Zoran Milanović komentirajući radničku bunu u bračkoj tvrtki

Milanović se zajedno s ministrima Rankom Ostojićem i Antom Kotromanovićem pojavio na pokaznoj vježbi protupožarnih snaga u bazi Divulje pokraj Splita, gdje su ga novinari izrešetali pitanjima o Jadrankamenu. Uvjeren je da policija prilikom asistencije stečajnom upravitelju nije prekoračila ovlasti, niti pretjerano reagirala.

'Rečeno mi je da su na Braču bila dva voda policije, a nisam primijetio nasilje. S obzirom na najave koje su dolazile, vjerujem procjeni policije jednako kao što vjerujem vatrogascima ili vojnicima. Moramo se odlučiti želimo li pravnu državu, bit ćemo obazrivi i pravedni, ali zakon se mora provoditi', kazao je Milanović.

'Politički gledano, slučaj Jadrankamena nema veze s mojom vladom i mojom strankom ili bilo čime što smo radili, no postoji vladavina prava i sudske odluke se moraju poštivati. Znam da su svaka ljudska sudbina i svako radno mjesto ozbiljno pitanje, to nije šala, no odluke su tu da se poštuju. U suprotnom ne možemo biti pristojna i moderna država, očekujem da to ljudi shvate i bit ću uporan, pa makar na vlastitu političku štetu. Žao mi je svakoga tko je ostao ili će ostati bez posla i drago mi je za svako novostvoreno radno mjesto, a to će očito biti teško', dodao je premijer.


Milanović je, kaže, 'svjestan nepravde koja se dogodila' i upravo zato je SDP inzistirao na izmjenama Ustava i ukidanju zastare za privatizacijski kriminal, makar se u konkretnom slučaju o tome ne radi, barem po njemu.

'Ovdje je problem u lošoj poslovnoj praksi i izbjegavanju plaćanja poreza, a kada to spriječimo, kada država bude puno prisutnija, stroža i oštrija, ovakve stvari neće se događati. Što je bilo prije dvadeset godina - bilo je, ono što možemo ispraviti i kazniti - kaznit ćemo. Ono što ne možemo, uvest ćemo u red i poredak i tu nam je porezni sustav jako važan', zaključio je Milanović.

Ministar Ostojić nije želio davati nikakve izjave za medije.