IVO BUČAN, ČOVJEK U BORBI S CIJELIM OTOKOM

Član 'stečajne mafije' ili neshvaćeni idealist?

04.05.2012 u 09:16

Bionic
Reading

Stečajni upravitelj Jadrankamena Ivo Bučan, čovjek zbog kojega su iz Splita preko Bračkog kanala putovale stotine policajaca i protiv kojega se u Pučišćima diglo i staro i mlado, nema kaznenih prijava ili postupaka, što je za hrvatske prilike dosta neuobičajeno. Osim što je prodefilirao kroz nekoliko posrnulih tvrtki sa splitskog područja, jedan je od rijetkih bivših dužnosnika Hajduka iz devedesetih uz kojega se ne vežu afere ili sumnje u lopovluk

Ako je za vjerovati službenim podacima, Bučan definitivno ne spada u kategoriju 'stečajne mafije' o kojoj govore Bračani, a za koju bi se na splitskom Trgovačkom sudu moglo naći dosta kandidata: jedini 'rep' koji ima datira još iz 1997. godine, kada je vodio stečaj u tvrtki Adriatic iz Splita. No, kako tvrde sindikalisti, tada se usprotivio naredbi o 'revalorizaciji kredita' i zato na sebe navukao bijes vladajuće garniture u obliku prijave koju su sve kasnije policijske garniture promatrale s podsmijehom. U sastavu Adriatica su inače bili splitski hoteli Park i Marjan - prvi je uspješno postavljen na noge, drugi je nekako preživio do pojave Željka Keruma. I tada mu je, dakako, sudbina najednom postala upitna...

Bučan je u međuvremenu bio angažiran na tri eksponirana stečaja, od kojih je od jednoga odustao nakon manje od mjesec dana: kada je shvatio da država nema ozbiljnu namjeru riješiti problem bivše tvornice Dalmacija iz Dugog Rata, podnio je neopozivu ostavku. 'Ne želim stajati na putu državnoj pozajmici za isplatu radnika', objasnio je, premda mu je bilo jasno da novac koji je 2003. godine uplaćen nije bio dovoljan čak ni za podmirenje zahtjeva zaposlenih, te da se problem ove tvrtke mogao riješiti jedino otkupom potraživanja i jasnom odlukom tadašnje vlade. Njegova nasljednica na poslu stečajne upraviteljice, dakako, nešto kasnije se malo zaigrala, pa zaradila kaznenu prijavu


S druge strane, stečaj koji vodi u viškoj poljodjelskoj tvrtki Vinogradar traje punih deset godina upravo zbog nevjerojatne aljkavosti Vlade i Državnog odvjetništva: unatoč Bučanovim brojnim upozorenjima, država kao većinski vlasnik i vjerovnik već godinama se odbija izjasniti kako želi postupiti, a stečajni plan premješta se iz ladice u ladicu u Ministarstvu gospodarstva. Početkom dvijetisućitih apelirao je na vladu Ivice Račana, kasnije je moljakao Ivu Sanadera i Damira Polančeca, a nitko mu se nije udostojio ni odgovoriti. Prije dvije godine ministri Đuro Popijač i Petar Čobanković u ime Jadranke Kosor obećali su sazvati Skupštinu vjerovnika i odobriti stečajni plan u roku od mjesec dana. Naravno, slagali su, pa gurnuli Vinogradar još malo prema likvidaciji.

U SMS-u bivšeg vlasnika Srđana Mladinića Bučan nije imao previše posla - zatekao je 170 milijuna kuna obaveza tvrtke i imovinu koja je pokrivala manje od pola tog iznosa, pa je sve bilo u rukama većinskog vjerovnika - Podravke iz Koprivnice. Njezin novi direktor Zvonimir Mršić prije dva tjedna najavio je da će pokušati ponovno započeti proizvodnju u Trilju.

Stečajni upravitelj Jadrankamena jedan od svojih posljednjih nastupa imao je na godišnjoj skupštini Hajduka, gdje su ga dioničari zapamtili po britkoj primjedbi Hrvoju Malešu koji je objašnjavao da klub nije u minusu kao što stoji u dokumentima jer je neposredno nakon njihove izrade prodao dvojicu igrača. 'A što bi bilo da je Ibričić slomio nogu, pa da ga nismo prodali?', upitao je Bučan.

Stanjem u splitskom klubu danas se bavi kao jedan od šest tisuća malih dioničara, no početkom devedesetih obavljao je ulogu financijskog direktora. Za biografiju je dovoljno kazati da nije zaradio kaznenu prijavu već, upravo suprotno, inzistirao na rasvjetljenju nestalih milijuna od transfera Aljoše Asanovića i povukao se iz Hajduka kada je na vlast došla garnitura predvođena Nadanom Vidoševićem, iza koje je ostala financijska rupa od koje se splitski klub do danas nije oporavio.

Čak i sindikalisti koji su dali javnu podršku radnicima bračke tvrtke i prosvjedovali zbog policijske intervencije u Pučišćima neslužbeno će kazati da su uvjereni u iskrenost Bučanove tvrdnje kako 'ima plan za Jadrankamen i za pokretanje proizvodnje'. Pomoći će mu, vjeruju, upravo velika eksponiranost ovog slučaja, koja će natjerati Vladu na brzu i logičnu reakciju u spašavanju tvrtke.

Ipak, čini se da nije dobro počeo: optuživši novinare da su 'glavni krivci za ovakvo stanje' opasno je podsjetio na Brunu Orešara, koji krivnju za propast Jadrankamena prebacuje na radnike. A valjda cijela država - izuzev pravosudnog aparata - zna na kojoj adresi treba tražiti nestale milijune.