JOSIPOVIĆ UPOZORAVA

'Sprega politike i kapitala ugrožava slobodu medija'

03.05.2012 u 18:43

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović upozorio je danas, u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija, da netransparentno vlasništvo pojedinih medija, sprega politike i kapitala i monopoli ugrožavaju slobodu medija i novinarsku profesiju više nego ikada

'Novi društveni ekonomski odnosi, u kojima se komercijaliziranim medijima pa i onim javnim ne može odreći pravo na tržišnu borbu i ekonomsku održivost, na novi način otvaraju pitanje društveno odgovornoga poslovanja medijskih tvrtki ali i pitanja profesionalnoga standarda novinarstva i profesionalne etike novinara', rekao je Josipović na primanju za predstavnike medija u Uredu predsjednika RH. Istaknuo je kako su danas dramatično otvorena i neka pitanja unutar medijske zajednice, koja nisu samo njihova, već su i od interesa za cijelo društvo.

Smatra kako to nisu samo klasična pitanja slobode medija, već i pitanja nove medijske scene, uređenosti scene elektroničkih medija, odnosa portala i klasičnih medija te potrebe novih etičkih i poslovnih načela koja nameću novi nediji.

'Tu je i vječito pitanje Hrvatske radiotelevizije (HRT), njezine odgovornosti prema društvu i ostvarivanju javnog interesa na tom mediju, mjesto HRT-a na marketinškoj sceni i načinu na koji se društveni pluralizam manifestira na tom javnom mediju', kazao je predsjednik Josipović.

Naglasio je i da mediji, bili oni javni ili komercijalni, prije svega postoje da bi radili u interesu javnosti i objavljivali istinu. No, upozorio je i kako dugotrajno kršenje toga osnovnog postulata novinarstva rezultira propašću ne samo pojedinih izdanja, već i novinarstva kao struke.

Predsjednik Republike rekao je kako novinari i urednici, jednako kao i političari, imaju posebnu odgovornost. 'Postoji crta koju niti jedna od te dvije profesije, s različitim ulogama u društvu, ne smiju prijeći. Ni političari ni novinari nemaju pravo lagati i manipulirati javnošću, širiti govor mržnje i vrijeđati ljudsko dostojanstvo', naglasio je.

Na važnost vlasništva u medijima u svom govoru upozorio je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka, koji je rekao da mediji zahtjevaju vlasnike koji su njima posvećeni kao zaista izuzetnoj društvenoj djelatnosti, umjesto da medije koriste samo kao sredstvo za neki drugi glavni posao ili da, kako je rekao, ne daj Bože, kroz medije peru novac. 'Čisti kapital jedini je jamac nekoruptivnog i slobodnog novinarstva', kazao je Duka.

Predsjednik HND-a istaknuo je da novinari nisu zadovoljni svojim položajem u medijima, prije svega socijalnim, jer se plaće smanjuju, otpuštaju se novinari, neki listovi, kao sada Vjesnik, se gase pa ljudi ostaju bez posla.

'Želimo kvalitetne javne medije. Moćnu javnu televiziju i radio, multimedijsku i brzu Hinu i želimo privatne medije koji će kreirati moćnu javnost i biti savijest društva', rekao je Duka pozvaviši predsjednika Josipovića da im pruži potporu prilikom izrade novih medijskih zakona - Zakona o HRT-u, Zakona o medijima te Zakona o Hini.