Hrvatska GAY JE OK

Josipović će podržati Split Pride preko video-poruke

Uoči održavanja ovogodišnjih 'povorki ponosa' u Zagrebu i Splitu, predsjednik Ivo Josipović primio je danas u svom uredu izaslanstva udruga 'Kontra', 'Iskorak' i 'Domine', najavivši svoju potporu toj prosvjednoj manifestaciji kojom se traži zaštita prava LGBT osoba.

Predstavnici udruga razgovarali su s Josipovićem o pripremama za ovogodišnji Split Pride, koji će se održati 9. lipnja, zatražili njegovu potporu za manifestaciju i za njihove zahtjeve u zaštiti prava na obiteljski život istospolnih parova.

Ovogodišnja tema splitske povorke, pravo na obiteljski život istospolnih parova, na žalost ista je kao i prošle godine budući da od tada na tom području nije bilo apsolutno nikakvih pomaka, rekla je Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra nakon sastanka s Josipovićem.

Izrazila je nadu da će se ove godine više razgovarati o temi same prosvjedne povorke kojoj je cilj ukazati na kršenje ljudskih prava LGBT osoba, a manje o nasilnim incidentima kakvi su se dogodili na prošlom Split Prideu, a koji su, istaknula je Juras, posljedica toga što državne institucije i policija nisu napravile svoj posao kako treba.

Kada država želi, može zaštititi pravo na javno okupljanje LGBT osoba, samo je pitanje političke volje, koje nije bilo prošle godine u Splitu, a to potvrđuje i Zagreb Pride, koji se održao samo tjedan dana kasnije bez ijednog incidenta, ustvrdila je.

Juras je rekla kako je Josipović u njihovu razgovoru osudio nasilje i najavio da će poduprijeti splitsku prosvjednu povorku putem video-poruke i posjetom feminističkoj udruzi 'Domine' dva tjedna prije manifestacije, no zbog obaveza neće doći u Split.

190620,184104,183211,182998
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još