Hrvatska ULAGANJA 'TEŠKA' 6 MILIJUNA EURA

Istra kandidirala 35 projekata na natječaj IPA

Pročelnik županijskog Odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli, sazvanoj u povodu Europskog tjedna, kako je Istra na posljednji natječaj IPA Slovenija-Hrvatska, koji je zaključen 16. travnja, kandidirala čak 35 projekata

Rekavši kako će rezultati natječaja biti poznati za šest do sedam mjeseci, Otočan je istaknuo da bi u Istru - ako svi projekti prođu - stiglo šest milijuna eura.

Projekt IPA Slovenija-Hrvatska iznimno je važan i Istra očekuje velika financijska sredstva i iz strukturnih fondova nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, rekao je Otočan i dodao da je najvažniji i među kandidiranim projektima 'financijski najteži' projekt 'Revitas II', vrijedan 843.000 eura, a odnosi se na 'revitalizaciju istarskog zaleđa i turizma u sklopu kojeg bi se otvorila i kuća fresaka u Draguću'.

O projektu 'Parenzana Magic', vrijednom oko 510.000 eura, govorio je pročelnik županijskog Odjela za turizam Branko Curić, a tom je prigodom istaknuo da se Parenzana može početi komercijalno iskorištavati. Od iduće godine, najavio je, namjerava se uvesti turistički vlak na toj trasi te organizirati maraton.

Među važnijim projektima istaknut je i projekt 'ŽIVO! - Život - voda!', vrijedan 587.000 eura, a odnosi se na zaštitu kraškoga vodonosnika i kraških izvora na pograničnom području sa Slovenijom.

Istarska županija obilježit će Europski tjedan mnogim događajima od danas do četvrtka, 10. svibnja.

U pulskome kinu Valli danas počinju Dani europskog filma, koji će trajati šest dana, a u petak će se u Županijskoj gospodarskoj komori održati javna rasprava o sufinanciranju poduzetničkih projekata novcem EU-a.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još