ZASTRAŠUJUĆI ŠOVINIZAM MJEŠTANA

'U Škabrnji nisu živjeli ni Srbi ni Romi, pa neće ni sada!'

Bionic
Reading

Na predjelu Vlačina u Škabrnji u blizini nogometnog igrališta u utorak popodne prosvjedovalo je stotinjak Škabrnjana protiv doseljavanja jedne romske obitelji. Izgovoreno je, izvještavaju mediji, tu svakakvih ružnih riječi, od tvrdnji kako u Škabrnji od pamtivijeka nisu živjeli ni Srbi ni Romi pa neće ni sada, do one da škabrnjska djeca neće ići u vrtić ili u školu s Romima te da ne žele tuđince u svom mjestu koje se krvavo izborilo za slobodu

Romi iz Našica, Ante i Mira Džanija, kupili su, piše Slobodna Dalmacija, prije nekog vremena parcelu od 4.475 četvornih metara i počeli raditi ono što inače Romi najčešće rade u Dalmaciji - dovoziti otpad za privremeno odlaganje da bi ga kasnije odvezli na reciklažu.

Škabrnjani su se pobunili i na sam Praznik rada odlučili pokazati da Romima nije mjesto u njihovom mjestu. Organizirali su prave prvomajske radne akcije - rovokopačima i drvenim kolcima su ogradili cijelu parcelu koje su Džanije kupile i ostavili im samo mali prolaz, tako da kamionima više ne mogu ući. Radili su na svojim parcelama, ali tako da se Romima onemogući pristup na njihovu parcelu.

Na uzavrelom suncu i kamenjaru tek je nekoliko pojedinaca, izvijestio je dopisnik Večernjeg lista, nastojalo utišati emocije tvrdeći da nije riječ ni o rasizmu ni o nacionalizmu nego da se Škabrnji opet podmeće.

'Podmeće nam netko iz politike, ali igra im neće proći. Ovo je provokacija da se vidi kako će se Škabrnjani, koji su okarakterizirani kao ustaše, ponašati prema Romima. Da se vidi hoćemo li biti Europljani ili kurve. Škabrnjani su se napatili i izborili za svoje, tako će biti i ubuduće', kazao je mještanin Vladimir Brkić ljuteći se na Zorana Gurlicu, direktora komunalnog poduzeća Latra, koji je pokušavao smiriti tenzije.

'Džanija mi je pokazao ugovor i uistinu je platio 5.000 eura za ovu parcelu. Riječ je o terenu u neposrednoj blizini građevinske zone, s tim da se nalazi u sredini, a dva brata od Tome Škare koji je prodao teren nemaju sada pristup svom terenu. Romi su u međuvremenu dovezli dvadesetak svojih sumještana, naveliko se bave dovoženjem špakera, starog željeza i svega drugog i zato su se Škabrnjani pobunili. Dogovoreno je da im se da rok od 48 sati da se ispita mogu li oni na ovaj način provoditi skupljanje otpada', kazao je načelnik Luka Škara.

Romi su samo nijemo promatrali što se oko njih događa. Policija je bila u Škabrnji cijelo vrijeme, no nisu zabilježili nikakvo narušavanje javnog reda i mira. Rasplet ove situacije trebao bi se znati u četvrtak.