NEUSPJEH JE SKUP

Student koji padne godinu košta 22.815 kuna

29.04.2009 u 08:01

Bionic
Reading

Kada student koji studira uz potporu države izgubi godinu, trošak koji od toga ima društvo procjenjuje se na 13,8 minimalnih neto hrvatskih plaća! Preračunato, to bi iznosilo 22.815 kuna

Pokazala je to analiza fiskalnih i nefiskalnih potpora studentima koju je izradio prof. dr. Petar Filipić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, analizirajući povlastice koje su u akademskoj godini 2007/2008. ostvarili splitski studenti, objavio je Jutarnji list.

Rad je objavljen u novom broju časopisa Financijska teorija i praksa pod nazivom 'Makroekonomija gubljenja statusa redovitog studenta ili fiskalne posljedice (ne)položenog ispita'.

Kada student izgubi status redovitog, ta bi se sredstva realno trebala uštedjeti i usmjeriti prema novim studentima, najbolje prema onima koji su izvrsni, no istraživanje prof. dr. Filipića pokazalo je da u stvarnosti tomu nije tako.

Naime, podaci pokazuju da je u prve tri godine studija po Bolonjskom procesu status redovnih studenata izgubio 2.031 student. Ako se uzme da su svi oni bili prosječni korisnici proračunskih subvencija, to bi, kaže dr. Filipić, trebalo značiti da je država time što su oni izgubili status redovnih studenata 'uštedjela' 27,5 milijuna kuna. Međutim, ta povratna veza ne funkcionira pa je u proračun splitskog sveučilišta vraćeno samo 8,6 milijuna kuna, odnosno svega 31 posto.

Zanimljivo je da je prof. Filipić sve podatke koje je koristio u radu prikupio sam budući da jedinstvena evidencija studentskih subvencija ne postoji.

Za neke od podataka prethodno je morao obaviti stotinu telefonskih razgovora, poslati desetke faksova i e-mail poruka.