Hrvatska GLAS KONCILA

'Vlast mora prestati izmišljati neprijatelje'

Katolički tjednik Glas Koncila u novom broju piše da je, da bi se u Hrvatskoj počela promicati i odlučnije izgrađivati stvarna demokracija, nužno da vlasti hitno odbace sve brojne obmane u političkom, gospodarskom, kulturnom i općem društvenom životu, da odbace sve manipulacije poput izmišljanja i stvaranja neprijatelja te da stvore uvjete za stvarno demokratske izbore promjenom cjelokupnoga izbornoga zakonodavstva, uključujući i pravila za referendum

U komentaru 'Hoće li vlasti imati sluha?' glavni urednik Ivan Miklenić osvrće se na međunarodni znanstveni skup 'Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine' koji su priredili Komisija HBK-a i BKBiH-a za hrvatski martirologij, Hrvatski institut za povijest i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. Pritom primjećuje da većem dijelu urednika u medijima u Hrvatskoj nije nimalo bilo zanimljivo ni važno da bi makar minimalno profesionalno informirali javnost što je rečeno ili što je zaključeno na tom skupu.

'Sprečavanje pune istine o krvavoj prošlosti komunističkoga režima, čak 21 godinu nakon povijesnoga poraza komunističkog režima, nije samo neostvarivi pokušaj zaustavljanja ili vraćanja unatrag kotača povijesti, nego je produžavanje otvorenih rana i patnje te produbljivanje jaza u društvu i narodu. Tko god je spreman to činiti svome narodu i svome društvu, konkretnim ljudima, preočito se svrstava na stranu nečovječnosti', tvrdi Miklenić.

Zahtjev političarima s toga skupa da odlučnije djeluju u osudi zločinačke komunističke ideologije te promiču demokraciju i slobodu svake osobe, Miklenić smatra posebno aktualnim i iznimno važnim u Hrvatskoj gdje je na vlasti koalicija s lijevim političkim predznakom.

Po njegovim riječima, iznimna je demokratska odgovornost vlade lijevoga centra da se distancira od komunizma, da ga stvarno osudi, da odbaci sve njegove ciljeve, metode i ideološke zasade.

'Koalicija lijevoga centra svoju vjerodostojnost može afirmirati isključivo stvarnim, a ne tek deklarativnim distanciranjem od komunizma u mjeri kao što su od toga zločinačkog projekta distancirane suvremene zapadne političke demokratske stranke lijevoga predznaka', stoji, uz ino, u komentaru Glasa Koncila.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još