UNIŠTAVANJE BRENDA

Drniški pršut od mađarske svinje

05.12.2008 u 14:00

Bionic
Reading

Osim iz Mađarske, u Dalmaciju se pršuti uvoze i iz drugih zemalja. Gostima se po restoranima nudi kao dalmatinski specijalitet, čime se ruši kvaliteta brenda

'Na jednom od poslovnih putova u Mađarsku, točnije u gradu Kapošvaru, posjetio sam i jedan pogon za proizvodnju mesa i suhomesnatih proizvoda. Na moje veliko iznenađenje, vidio sam mnogo komada pršuta koji su Mađari proizvodili za potrebe izvoza u Dalmaciju', rekao je na sjednici šibenske Gospodarske komore predsjednik Petar Škender, prenosi šibenski Novi tjednik.

Iz te anegdote nije teško zaključiti da se taj mađarski pršut u Dalmaciji i prodaje, a teško je zamisliti kako ugostitelji i ostali svojim gostima kažu da zapravo jedu pršut iz Mađarske.

Serviraju im pravi dalmatinski specijalitet, to što se proizvodi malo sjevernije detalj je koji se nerado otkriva. Za činjenicu da je gost prevaren zapravo je malo koga briga. Jedino moguće rješenje problema su česte inspekcije.

'Poznat mi je taj problem, ne radi se tu samo o mađarskom pršutu, često se u Hrvatsku uvozi i pršut iz Španjolske, koja je također poznata u svijetu baš po tom proizvodu. Na spomen pršuta, većini ljudi po Europi i svijetu prva je asocijacija upravo Španjolska. Mi proizvođači želimo i od našeg, hrvatskog i drniškog pršuta postići isto, stvoriti prepoznatljivi brend. Na ovaj način teško to ide, lakše je uvesti jeftinu robu izvana, nego otkupiti od domaćih proizvođača visoko kvalitetnu robu', kaže jedan od najvećih i najpoznatijih proizvođača pršuta u Šibensko-kninskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj Željko Ivić

On nema problema s plasmanom svog proizvoda, dapače, teško zadovoljava potražnju, ali uvozom jeftinog pršuta ruši se kvaliteta brenda.

Priča ide toliko daleko da se već pojavljuju sumnje da neke pršutane u županiji i drugdje po Hrvatskoj sirovo meso uvoze iz Mađarske i drugih zemalja te ga tu kod nas samo osuše.