UOČI 1. SVIBNJA

Zapaljen krijes u napuštenom Dalmacijavinu

30.04.2012 u 23:08

Bionic
Reading

Splitski sindikalisti i dvjestotinjak radnika tvrtki na rubu propasti (Dalmacijavino, Jadrankamen, Uzor, Monter, Adriachem i Trimot) u ponedjeljak navečer simbolično su zapalili 'prvosvibanjski krijes' u krugu napuštene tvornice Dalmacijavina u splitskoj trajektnoj luci, kao uvod u sindikalne prosvjede u utorak u Zagrebu

'Ovo je prostor koji simbolično oslikava jad i bijedu hrvatske politike i zato smo ga odabrali', kazao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević. Nakon govora predstavnika nekoliko dalmatinskih tvrtki, krijes sastavljen od paleta iz Dalmacijavina zapalio je građanski aktivist Jurica Žitko, inače hrvatski branitelj s Visa.

'Sutra trebamo slaviti Praznik rada naših očeva koji su izgradili ove tvornice, a ne bankarskog sustava koji ih svojata ili Državnog odvjetništva koje predmete stavlja u ladice. Drži nas u šaci manjina koja vlada, jedan posto našeg društva koje nas pokušava zavaditi i podijeliti na crvene i crne, lijeve i desne, sjeverne i južne', kazao je Žitko.

Podršku splitskom prosvjedu dali su Hrvatski laburisti te Stranka žena.