ŠKART ROBA IZ UVOZA

Čak 13 tona slatkiša povučeno s hrvatskih polica

30.04.2012 u 13:15

Bionic
Reading

Inspekcija Ministarstva zdravlja povukla je s tržišta više od 13 tisuća kilograma jer su zdravstveno su neispravni, pljesnivi, a na dio čokolada, keksa i bombona prešla je boja s ambalaže

Ukupno je u 15 mjeseci (tijekom 2011. i prva tri mjeseca ove godine) povučeno 35 tona potencijalno opasne hrane. Inspektori su pronašli gotovo tonu ribljih konzervi s povećanom dozom histamina, 6,7 tona pljesnivih mliječnih proizvoda i 290 kilograma zobenih pahuljica zbog prisutnosti vrlo otrovnih mikotoksina. Iako je dobar dio loših i nezdravih proizvoda zaustavljen već na granici, dućani su, upozoravaju stručnjaci i inspektori iz Ministarstva zdravlja, preplavljeni nekvalitetnom hranom, piše Jutarnji list

Stipan Bilić, stručnjak iz konditorske industrije, upozorava da u Hrvatsku često dolaze slatkiši pred sam istek roka upotrebljivosti. Trgovine i lanci, kaže, odbijaju kupiti domaće slatkiše ako im je istekla trećina roka upotrebljivosti, a onda prodaju još starije koji su odbačeni u inozemnim lancima.


'Ako imate pun trgovački centar inozemne robe kojoj istječe rok trajanja i nešto domaće koja može stajati još mjesecima, kojoj ćete sniziti cijenu kako biste je rasprodali?', pita Bilić i nadalje upozorava kako dio slatkiša ne zadovoljava standarde. Police su pune jeftinih slatkiša iz Turske, Srbije, Makedonije i Bugarske, koji se u krizi puno više prodaju od domaćih.

To je samo vrh ledenog brijega. U Hrvatsku se uvozi, prema podacima Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede, znatna količina hrane koja ne zadovoljava minimalne zdravstvene uvjete i standarde kvalitete. Dio te hrane povučen je s polica trgovina u posljednji čas kada je inspekcijama i analizama ustanovljeno da su štetni po zdravlje ili u najmanju ruku upitne kvalitete.

Ministarstvo poljoprivrede nedavno je objavilo listu hrane koja podliježe pojačanoj kontroli pri uvozu zbog štetnih tvari koje sadrži. Riječ je o lješnjacima iz Azerbajdžana, kikirikiju iz Brazila, Gane, Indije i Južnoafričke Republike koji sadrže aflatoksine, zatim o tjestenini iz Kine u kojoj ima i aluminija, crnom i zelenom čaju, grahu, dinjama, paprikama, patlidžanima, narančama, breskvama i jagodama. Povučeno je 900 kilograma ribljih konzervi za koje je utvrđeno da sadrže veće doze histamina od dopuštenih, što može prouzročiti alergije i trovanja. S tržišta je u 15 mjeseci povučeno i 6770 kilograma mliječnih proizvoda jer su bili pljesnivi, 290 kilograma zobenih pahuljica zbog prisutnosti vrlo otrovnih mikotoksina te 30 kilograma konzervi gulaša i ostalih sličnih gotovih jela zbog bakterija.

Samo u prva četiri mjeseca 2012. inspekcija Ministarstva poljoprivrede povukla je 13.240 kilograma krušaka i 729 kilograma salate iz BiH jer nisu udovoljavale posebnim tržišnim standardima. To znači da nisu udovoljavale EU standardima dozrelosti, oblika i slično.