SPOMENDAN

Mons. Jezerinac predvodio misu za Zrinske i Frankopane

29.04.2012 u 13:27

Bionic
Reading

U povodu spomendana na Zrinske i Frankopane danas je u zagrebačkoj katedrali misu predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac poručivši kako vrline časti i poštenja, kojih su oličenje ta dva hrvatska mučenika, moraju slijediti svi bez obzira koji rade posao i imaju položaj, a posebno političari

'Dok se molitveno spominjemo Zrinskih i Frankopana, preporučamo ih milosrdnom Bogu, kao i sve naše branitelje koji su tijekom povijesti dali živote za Domovinu. Sjetimo se i naših haških generala, koji su zatočeni u Haagu', kazao je mons. Jezerinac slaveći misu prigodom 341. obljetnice nasilničke smrti hrvatskih mučenika Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana.

Naveo je kako se Fran Krsto Frankopan bavio pjesništvom te da se u njegovim pjesmama očituje rodoljubna nota kao na primjer 'Pozivanje na vojsku', u kojoj se nalazi poznati stih 'Navik on živi, ki zgine pošteno', koji je uklesan na njihovom grobu u zagrebačkoj katedrali te da nam te riječi govore da 'živjeti časno, pošteno, znači biti vjeran Bogu bez obzira koji posao radimo i koji imamo položaj. Posebno to vrijedi za one koji se bave politikom'.

'Drugi vatikanski sabor kaže da je političko zvanje odgovorno i plemenito. Za njega se valja pripremati i revno ga obavljati, ne mareći za svoju osobnu korist ni za materijalne probitke i nastavlja: 'Neka političari nastupaju besprijekorno protiv nepravde i nasilja, protiv samovolje vlasti ili netolerantnosti čovjeka ili političke stranke. Neka se iskreno i pravično, dapače, s ljubavlju i političkom hrabrošću posvete dobru ljudi'. Upravo je to resilo Frankopane i Zrinske, istaknuo je Jezerinac. Ustvrdio je kako vrline i vrijednosti koje su oni posjedovali ostaju trajno nadahnuće, uzori i primjeri junaštva, čovjekoljublja i bogoljublja, ljubavi prema Bogu i svom hrvatskom narodu.

'Ako ikada, onda su nam danas potrebni ovakvi uzori i ideali kada kao nacija proživljavamo teške trenutke koji su posljedica rata i nepravde. U ovom trenutku kao da se ne snalazimo što i kako postupiti. Umjesto da okupimo sve pozitivne intelektualne i moralne snage, ljude znanja i struke, posebno na ekonomskom području, međusobno se prepucavamo i mudrujemo', naglasio je mons. Jezerinac. Dodao je da 'tako gubimo vrijeme, a svaki dan je dragocjen za našu naciju'.

Kazao je kako nas 'k tome uznemiruju nepravde, posebno haškog suda na kojem se sudi hrvatskim generalima, nazvavši našu zakonitu obranu 'udruženim zločinačkim pothvatom''.

'Ovo nije sud našim generalima nego se sudi Hrvatskoj, što se usudila biti slobodnom, kako reče kardinal Kuharić. Kada Haški sud nije ničim mogao dokazati krivnju generala, optužuju ih zbog prevelikog granatiranja Knina. Bilo bi zanimljivo znati je li tko od tih sudaca posjetio Knin da bi se uvjerio u istinitost tvrdnje o prevelikom granatiranju, a da i ne govorimo o Vukovaru, Škabrnji i drugim porušenim gradovima i selima koji su izraziti primjer prekomjernog granatiranja i ubijanja nevinog hrvatskog stanovništva', rekao je mons. Jezerinac.

Dodao je kako su 'Nikola Zrinski i Fran Krsto Frankopan bili odvedeni u Beč, uvjereni da im se neće ništa dogoditi. Nešto slično dogodilo se i našim generalima koji su pošli u Haag'.

'Sada bolje razumijete i Zrinske i Frankopane koji su se u ono vrijeme borili za pravo hrvatskoga naroda, ne tražeći ništa više ni manje nego što ga imaju drugi narodi. U tom traženju nisu posustali', poručio je mons. Jezerinac.
Uoči mise, u katedrali kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana položeni su vijenci.