Hrvatska TRAŽI SE VELIKA ČLANICA

Sloveniji treba potpora za blokadu Hrvatske

  • Autor: tportal.hr
  • 5.12.2008 13:04:07
  • 5.12.2008 13:02:50

Upitno je koliko će Slovenija uspjeti sama blokirati hrvatske pristupne pregovore radi zaštite svojega nacionalnog interesa ako ne pridobije neku veću članicu Europske unije ili barem nekoliko srednjih i manjih članica

Iznjela je to u svojoj analizi dopisnica slovenskih medija iz Bruxellesa Darja Kocbek na informativnom portalu 'Razgledi'.

'Hrvati su do sada izigrali sve dogovore sa Slovenijom i Pahor želi 'vodootporan' dogovor s francuskim predsjedništvom EU, no pitanje je koliko dugo Slovenija može sama blokirati nastavak pristupnih dogovora Europske komisije s Hrvatskom ako Zagreb ne pristane na formulacije u izjavi koju predlaže Slovenija. U Bruxellesu naime u načelu vrijedi pravilo da nakon nekog vremena treba popustiti ako nisi Njemačka ili Francuska. Pitanje je koliko Hrvati mogu igrati na tu kartu. Treba se pitati zašto se Nijemci u sporu uvijek postave na hrvatsku stranu i što im oni mogu ponuditi više od onoga što im nudi Slovenija. Što im Slovenija može ponuditi da promijene stajalište i stanu na njezinu stranu?' navodi se u analizi vezanoj uz francusku inicijativu u kojoj je Slovenija, po ocjenama svojih medija, izolirana u protivljenju da se s Hrvatskom nastave pristupni pregovori.

Ključ je u tome što su Hrvatsku u njezinim nastojanjima za ulaskom u EU podupirale zemlje poput Njemačke i Austrije radi gospodarskih interesa jer - zbog velikih investicija u Hrvatskoj - žele da ta zemlja što prije prihvati europske standarde, što će sniziti troškove njihovih poduzeća. Zato bi Slovenija - umjesto da ističe političke razloge u svojim rezervama - ubuduće trebala više upozoravati na propuste koje Hrvatska ima u primjeni reformi, navodi analitičarka Kocbek.

'Hrvatska nema problema samo s pregovaračkim poglavljima na koje rezerve stavlja Slovenija, nego i s mnogim drugima, i to bi trebalo bolje iskoristiti. Na primjer, problem korupcije - Hrvatska se u tom pogledu ne može uspoređivati s Rumunjskom i Bugarskom, ali nedavni događaji u Zagrebu predstavljaju razlog za zabrinutost. S obzirom na to kako Hrvatska izigrava dogovore o granici sa Slovenijom, vjerojatno iste probleme ima i na drugim područjima, osobito bolnim područjima gdje mora plaćati račune iz vremena rata. Upravo to može biti važan argument u rukama slovenske diplomacije. Hrvatska, naime, predstavlja važan lakmus-papir za ulazak ostalih država nekadašnje Jugoslavije u EU. Na kraju krajeva, ni Nijemci ne podupiru ulazak Hrvatske u EU pod svaku cijenu - bez Lisabonskog ugovora navodno ne podupiru širenje ni na Hrvatsku', navodi Darja Kocbek na portalu 'Razgledi'.

Slovenija, kako navodi, s jedne strane mora inzistirati na preciznim formulacijama u izjavi koju će o pristupnim dokumentima dati Hrvatska kako bi bilo jasno da oni ne prejudiciraju granicu, a s druge strane mora po uzoru na Hrvatsku voditi i 'profinjeno diplomaciju', to jest lobirati među članicama kako bi na svoju stranu u sporu s Hrvatskom dobila poneku članicu EU, ali i ostvarila što više utjecaja na ljude u Europskoj komisiji i drugim europskim institucijama, bez obzira na to jesu li Francuzi, Česi ili Šveđani.

 

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još