ZA NOVO VODSTVO

Božidar Kalmeta pobijedio u Zadru, podržao Karamarka

28.04.2012 u 18:26

Bionic
Reading

Kalmeta je povjerenje dobio od 179 delegata, dok je njegov protukandidat Reno Sinovčić osvojio 100 glasova

Od 290 delegata, koliko ih je došlo na Izbornu skupštinu Županijskog ogranka HDZ-a Zadarske županije, 179 svoje je povjerenje dalo Božidaru Kalmeti, a 100 njegovu protukandidatu Renu Sinovčiću. Nevažećih je listića bilo 11, a gledano u postocima, novi stari šef zadarskog HDZ-a osvojio je 64 posto glasova više.

Na novinarsko pitanje vidi li Rena Sinovčića u svom budućem timu Kalmeta je odgovorio da je prerano govoriti o kombinacijama te vrste, a potom je otkrio da će na nacionalnoj razini podržati Tomislava Karamarka.

– Poraz i pobjeda sastavi su dio života, a ja sam sportaš i za mene život ide dalje. Kalmeti ću čestitati i sutra ga čekam na nogometu, a mišljenje o njegovom vođenju HDZ-a nisam promijenio. Ali jesam o glasačima jer jutros mi je ruku stisnulo 210 ljudi i obećalo glas. Ispada da je njima ipak draža ova žabokrečina u HDZ-u. To su lešinari koji su me nagovarali na kandidaturu, a sada su me izdali – rekao je Reno Sinovčić.

U utrci za prvog čovjeka županijskog HDZ-a bili su dosadašnji čelnik i bivši ministar prometa i pomorstva Božidar Kalmeta te poduzetnik, vlasnik nekoliko lokalnih medija i vanjski suradnik NK Zadar Reno Sinovčić. Unatoč špekulacijama da će se u utrku uključiti i aktualni župan Stipe Zrilić, to se ipak nije dogodilo, što nam je i osobno potvrdio prije početka skupštine.

Božidar Kalmeta proteklih je tjedana bio škrt na riječima, izbjegavao je novinare i javne skupove, a prije početka skupštine samo je kratko rekao kako se nada poštenim izborima te da očekuje uvjerljivu pobjedu, baš kao i njegov protukandidat Reno Sinovčić koji svoga stranačkog kolegu posljednjih dana nije štedio u medijskim istupima , a i danas je rekao da Kalmeti zamjera što je vodio netransparentnu kampanju.

– Kalmeta mi nije dao na uvid popis delegata, što je po statutu morao učiniti – rekao je Sinovčić i dodao kako se u ovom trenutku jedino on imao hrabrosti kandidirati i suprotstavi svome šefu.

Nitko od sugovornika s kojima smo telefonski razgovarali tijekom za javnost zatvorene izborne skupštine nije htio govoriti prije svršetka pod svojim imenom i prezimenom, no iz više izvora potvrđeno nam je da izbori teku bez velikih prijepora i eventualnih svađa. Do 15 sati nitko ni iz Kalmetina ni iz Sinovčićeva tabora nije izjavio bilo što o eventualnim pritiscima i nezakonitostima za izbora prvog čovjeka zadarskog HDZ-a.

Svoj program kandidatima su iznijeli i Kalmeta i Sinovčić koji je, kako neslužbeno doznajemo, ponovio optužbe o Kalmetinoj svemoći u županijskom HDZ-u, a Kalmeta mu na to nije ostao dužan i demantirao je te optužbe. Navodno su neki načelnici hadezeovskih općina i javno govorili protiv obojice, no ništa nije bilo, kako nam je rečeno, na osobnoj razini nego isključivo na stranačkoj. Nakon glasovanja Kalmeta i Sinovčić pružili su jedan drugome ruku, što potvrđuje pomirljive tonove nakon žestoke i nedželtmenske kampanje.

Mimo ustaljene prakse, glasovi su se brojali na pozornici dvorane hotela Donat, gdje se održava skupština, a u dvoranu je ulazilo po 16 izaslanika koji su na pozornici glasovali svatko u svom odjeljku.