SVIJETLI PRIMJER U RH

Konačno tvrka koja je povećala plaće radnicima

28.04.2012 u 18:00

Bionic
Reading

Holcim mineralni agregati Očura jedina je tvrtka u graditeljstvu na području Varaždinske i Međimurske županije u kojoj su povećali plaće za troškove inflacije, doznajemo od Mladena Zemljića, regionalnog povjerenika Sindikata graditeljstva, koji dodaje da su dobre prilike i u Kamningu iz Ljubešćice, a većih primjedbi nema ni na poštivanje kolektivnog ugovora u Zagorje-Tehnobetonu gdje je isplaćena i uskrsnica

'U graditeljstvu nije dobro prije svega jer nema posla, zbog čega je Cesta Varaždin već ranije spala sa 700 na 300 zaposlenika, Hidroing sa 190 na 120, a Meteor Grupa otpustila je 200-tinjak. Takvu situaciju koriste investitori koji traže sve niže cijene građenja. Građevinarci su tako stavljeni pred težak izbor: ili da ne prihvaćaju posao ili da ga prihvate pa upadnu u probleme, što se na kraju obija o leđa radnika koji dobivaju niske plaće, a zatim i otkaze', veli Zemljić, dodajući da potonje naročito dolazi do izražaja u tvrtkama koje su kooperanti.

Da bi u nedostatku posla osigurali novac za plaće, kako dodaje, graditeljske tvrtke prisiljene su prodavati i imovinu.

'Preostala dugovanja prema radnicima Meteor Grupa obvezala se podmiriti do kraja lipnja, a Coning do kraja svibnja. Do tada bi Coningovcima trebale stići plaće za veljaču, ožujak i travanja, dok su u ožujku dobili za studeni, prosinac i siječanj. Kako mi je rečeno, isplate plaća u Coningu ovise o prodaji njegova trajektnog pristaništa na Rabu, površine 20 tisuća četvornih metara, kao i ishoda spora koji je pokrenut protiv Ministarstva vanjskih poslova za obavljene radove', pojašnjava Zemljić koji upozorava da bi u ovakvim okolnostima dodatne probleme mogao donijeti propis o zabrani isplata plaća bez plaćanja doprinosa i poreza, ako se kod toga ne bi išlo selektivno, odnosno gledalo tko ih ne plaća dulje razdoblje.