KROZ ZAJMOVE EIB-A

Dvjestotinjak projekata za razvoj komunalne i socijalne infrastrukture

27.04.2012 u 17:38

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila plan provedbe projekta 'Integralni razvoj lokalne zajednice' kroz zajmove Europske investicijske banke (EIB) u ovoj godini, namijenjen izgradnji komunalne i socijalne infrastrukture kroz dvjestotinjak potprojekata

Ukupno je u programu (EIB 2) koji je pokrenut 2004. odobren 661 potprojekt, čija je ukupna vrijednost 3,7 milijardi kuna.

Završeno je njih 362 (ukupne vrijednosti 1,9 milijardi kuna), a u tijeku su 182 potprojekta ukupne vrijednosti 996 milijuna kuna. Za njih će ove godine biti isplaćeno 430 milijuna kuna, a iduće godine 566 milijuna kuna, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić

Uz financijska sredstva EIB-a, oni će se financirati sredstvima središnje države te lokalne samouprave, a ulagat će se u obnovu, izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju komunalne i društvene infrastrukture na slabije razvijenim područjima, u prvom redu u poboljšanje cestovnog prijevoza, vodoopskrbe i energetike na otocima, lokalnih cesta, školskih objekata i dječjih vrtića.

Grčić naglašava da će se kroz te projekte omogućiti posao za nekoliko tisuća radnika u tvrtkama izvođačima i ističe da su projekti najvećim dijelom vezani uz jedinice lokalne samouprave iz središnje i istočne Hrvatske, posebno Slavonije koja je, kazao je, najmanje razvijena regija.

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj provodi se 90 potprojekata, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj 44, a u jadranskoj Hrvatskoj njih 48.

U izboru lokacija nije bilo politike, istaknuo je Grčić dodavši kako javnost može na interaktivnoj karti objavljenoj na web stranici ministarstva provjeriti o kojim je projektima riječ.

Grčić je naglasio da se ove godine kreće i s projektom EIB 3 kroz koji se u 2012. planira utrošiti 141 milijun kuna osiguranih u državnom proračunu.

Veći dio tih sredstava, 111 milijuna kuna, namijenjen je dovršetku provedbe potprojekata iz projekta EIB 2, a za 14 novih potprojekta namijenjeno je 30 milijuna kuna.

Ukupna planirana ulaganja sufinancirana iz sredstava EIB 2 i EIB 3 u 196 projekata iznose više od milijarde kuna od čega će u ovoj godini biti isplaćeno 471 milijun kuna, kazao je Grčić.

Vlada je također donijela odluku o izdvajanju Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, a u obrazloženju se naglašava da pripajanje Klinike za dječje bolesti, provedeno 2010. godine, nije postiglo očekivane rezultate u poboljšanju zdravstvene skrbi i kvalitete zdravstvene zaštite.

Dodaje se da je pripajanjem klinike u Klaićevoj Hrvatska ostala bez samostalne dječje bolnice koja je bila jedinstvena po pružanju cjelovite pedijatrijske i kirurške skrbi pacijentima do 18 godina.

Budući da reforma zdravstvenog sustava stavlja pacijenta u središte pozornosti, dječja bolnica kao samostalna ustanova predstavlja najbolju okolinu za male pacijente i njihove roditelje, napominje Vlada.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o oružju i Zakona o službenoj statistici koji se usklađuju s pravnom stečevinom EU kao i izmjene Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka kojim se pod određenim uvjetima propisuje mogućnost ukrcaja naoružane pratnje na brodove hrvatske državne pripadnosti.

Vlada je donijela i Prostorni plan Parka prirode Vransko jezero te dala suglasnost Hrvatskome gimnastičkom savezu za održavanje Challenger kupa u muškoj i ženskoj športskoj gimnastici u Osijeku od 27. do 29. travnja.

Prihvatila je i pokroviteljstvo nad XVI. nacionalnim savjetovanjem o gospodarstvu i poduzetništvu koje će se održati od 31. svibnja do 2. lipnja u Svetom Martinu na Muri.