KRITIKE IZ HHO-A

Mesić stvara alibi za Titovu diktaturu

28.04.2009 u 14:43

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor oštro je kritizirao nedjeljni govor predsjednika Mesića na komemoraciji žrtvama logora u Jasenovcu

'Mesić je zloupotrijebio jedno teško mjesto poput Jasenovca da bi politizirao, što je ispod digniteta predsjednika države', komentirao je Ivo Banac, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, dodajući da se u Jasenovac treba ići ponizno i u potpunoj tišini, bez ikakve političke propagande.

Upozorili su i da je Europarlament prihvatio Rezoluciju o europskoj savjesti i totalitarizmu, kojom se odaje počast žrtvama i nacizma i komunizma, i kojom europarlametnarci traže ustanovljenje 23. kolovoza kao Dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima – fašizma i komunizma, piše Večernji list.

Banac je u izjavi za javnost napomenuo i da Mesić već tri godine relativizira zločine komunističkog režima te stvara alibi za Titovu diktaturu. Ocijenio je da HHO nije nostalgičar NDH, niti povijesni revizionist, ali da je nemoguće ostati ravnodušan prema Mesićevoj politici širenja zaborava komunističkih zločina.

'Lideri koji su odgovorni za zločin su zločinci, a lideri koji opravdavaju zločin – otvaraju nove zločine', stoji u izjavi članova HHO-a koju su pročitali pred nazočnim novinarima te se osvrnuli na prozivke da se u hrvatskom školstvu gotovo dva desetljeća koketira s ustaštvom.

Čelnici HHO-a pozvali su MUP i Državno odvjetništvo da prionu na posao i istraže zločine počinjene u komunizmu, dok je Ivan Zvonimir Čičak obznanio da je prije dva tjedna bio na razgovoru u policiji, u vezi svojih saznanja o jamama u blizini Zaprešića za koje se pretpostavlja da kriju ostatke ubijenih nakon Drugog svjetskog rata.